Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Balog Zoltán: A polgár egyik legfontosabb tulajdonsága a reflexióképesség

2015. okt. 3. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: A polgár egyik legfontosabb tulajdonsága a reflexióképesség
 

A polgár egyik legfontosabb tulajdonsága a reflexióképesség, és hogy van egy olyan mércéje, amit nem állítgat – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület Polgári Gondola című, most huszadik alkalommal megrendezett tanácskozásán.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, egyben a szervezet elnöke a szombati eseményen elmondta: elkészült az Idők jelei című tanulmánygyűjtemény, amelyben a polgári kormány elmúlt öt esztendejét tekintik át “önkritikusan, kritikusan és egy kritikus szolidaritással”. Hozzátette: a több száz oldalas munkában a legjobb szakemberek értékeik mindazt, amit a polgári kormány elért és “elmondjuk, hogy mit várunk a következő évekre”, a polgári értékrend szempontjából közelítve meg a témát. Felidézte: fél éve döntötték el, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével és a Professzorok Batthyány Körével közösen elvégzik ezt a munkát, amelynek 45 oldalas összefoglalója már nyomdában van.

Martonyi János – aki korábban a szervezet elnöke volt – azt mondta, a kilencvenes évek közepén létrehozott egyesület alapításának konkrét célja “ma már nem időszerű”, hiszen ez az volt, hogy elősegítsék a polgári oldal – mára megvalósult – politikai egységének megteremtését. Másik célként a polgári értékek politikába, közéletbe, mindennapi életbe való bevitelét említette. A polgár tudja, hogy “nincs igazán egyéni identitás, nem találhatja meg igazán önnön magát közösségi identitás nélkül” – jelentette ki. Martonyi János hangsúlyozta, működésük húsz esztendejét végigkísérte és a következő időre is meghatározó lesz az a gondolat, hogy “a polgár nem egy különleges társadalmi csoport, nem egy kivételezett, jobb helyzetben lévő réteg; pont ellenkezőleg: polgárok vagyunk mindannyian, ha így akarjuk”.

Granasztói György korábbi elnök azt idézte fel: a szervezet története egyben az országban lezajlott változásokat is érdekesen, markánsan tükrözik, s megemlékezett az egyesület első elnökéről, Mádl Ferenc későbbi köztársasági elnökről. Kiemelte: a szervezet “kitartó tagsága” pedig akár egy szép számúra duzzadt baráti körnek is nevezhető, amelynek egyik leglátványosabb hagyománya ez a rendezvény.

A mintegy három órán keresztül tartó tanácskozás körülbelül 300 résztvevője a polgári gondolat múltját és jövőjét tekinti át a Budapest konferenciahajón, a Dunán.

(EMMI-MTI)

Polgári Gondola

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter