Close
2019. március
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Balog Zoltán a romastratégiáról tárgyalt Prágában

2011. Júl. 15. Egyéb | Hozzászólások

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Prága, 2011. július 14., csütörtök (MTI) – A Európai Unió (EU) magyar elnöksége alatt elfogadott romastratégia volt a központi témája azoknak a megbeszéléseknek, amelyeket Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára folytatott csütörtökön Prágában.

A cseh tárgyalópartnerek elismerőleg nyilatkoztak az EU-elnökségről – tudatta Balog Zoltán az MTI prágai tudósítójával azt követően, hogy Belling Vojtech-hel, a cseh miniszterelnöki hivatal EU-ügyekben illetékes államtitkárával, illetve Monika Simunkovával, a cseh kormány emberi jogi biztosával tárgyalt.


“Csehország nagy figyelemmel kísérte az európai romastratégia alakulását, és elfogadását igen fontos mérföldkőnek tartja” – mondta az MTI-nek Belling. Hozzátette: meggyőződése, hogy a dokumentum tartalmi színvonala nagyon jó, s ezért külön elismerés illeti Budapestet. Prága kész mindent megtenni annak érdekében, hogy a romastratégiában megfogalmazott célok és feladatok uniós szinten megvalósuljanak.

“A cseh fél közölte, hogy minden segítséget megad a magyaroknak a feladatok teljesítéséhez és a célok eléréséhez” – mondta a magyar államtitkár. Szerinte a csehek szeretnék, ha a felek összehangolnák ezen az téren lépéseiket a felhasználható EU-források lehívásánál.

A megbeszélések témája volt továbbá a szegénység felszámolása is, ami szintén elsősorban a roma közösségéket érinti, valamint a két kormányzat, a két ország családpolitikája.

“Egyetértettünk abban, hogy nem kizárólag emberi jogi és szociálpolitikai kérdésről van szó, amikor a szegénységről és a romákról beszélünk. Gazdasági versenyképességüknek az egyik nagyon nagy akadálya az a nagy nyomor, ami megjelenik Csehország egy részén és a cseh társadalom egy rétegében is, s talán még fokozottabb mértékben Magyarországon” – fejtette ki a magyar államtitkár.

Ami a kormányok családpolitikáját illeti, azt mondta, hogy “több tekintetben is nagyon hasonlóan, egyformán gondolkodunk”.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter