Close
2018. július
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Balog Zoltán a Stasi-aktákat kezelő berlini hivatal új vezetőjével tárgyalt

Balog Zoltán a Stasi-aktákat kezelő berlini hivatal új vezetőjével tárgyalt
 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ma délelőtt hivatalában fogadta Roland Jahn németországi szövetségi megbízottat, a berlini székhelyű Német Demokratikus Köztársaság Állambiztonságért Felelős Központi Államigazgatási Szervének Irattárát Gondozó Hivatal új vezetőjét.

A megbeszélésen Roland Jahn kifejtette: a hivatala által kezelt adatok egy nemzet kulturális örökségének részét képezik, így az aktákat ennek megfelelően kell feltárniuk. A múlt feldolgozását Németországban párhuzamosan végzik szövetségi és tartományi szinten, ami azért fontos, mert a helyben fenntartott intézmények és emlékhelyek helyben segíthetik a múltfeltárást és az emlékezést.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy húsz évvel a rendszerváltozás után párbeszéd kell az azóta felnőtt generáció és szüleik között. Könnyebbé kell tenni a családon belüli kommunikációt a múltról szóló diskurzusban, hiszen a fiatalok, akik nem élhették át a diktatúra borzalmait, csak így érthetik meg, miért oly fontos a szabadság, és mit jelent szabadságban élni.

Nem a megtorlás áll a múltfeltárás középpontjában, hanem a kölcsönös megértés arról, hogy az elnyomás ne gyűrűzhessen be ismét a társadalmunkba. Az elkövetőket pedig a demokrácia eszközeivel kell kezelni.

A beszélgetés során a felek kitértek arra is, hogy az össztársadalmi értelmezés és múltfeltárás terén milyen kihívások várnak még a magyar társadalomra.

Budapest, 2013. április 26.

EMMI

Találkozás Roland Jahnnal

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter