Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Balog Zoltán: Amit látunk, az csak a jéghegy csúcsa

2011. Már. 18. Egyéb | Hozzászólások

(DunaTv-fidesz.hu)

Sokkal több és mélyebb probléma húzódik meg azoknak a jelenségeknek – például a bűnözésnek – a hátterében, amelyek megkeserítik egyes vidékeken az állampolgárok életét; ezeket, például az elképesztő nyomort, nem lehet nyolc hónap alatt sem felszámolni – nyilatkozta Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár csütörtökön este a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.
 

A politikus a gyöngyöspatai ügy kapcsán ismét középpontba került problémák kapcsán egyrészt a rendőri létszám növelésétől vár eredményeket – ahogy a statisztikák mutatnak is már javulást. Másfelől a Széll Kálmán Terv kidolgozás alatt álló közmunka-programját említette – illetve néhány további lépést, amit már megtettek, és amelyek sikernek könyvelhetők el.

Ha oda jut az ember, hogy nem maradt más, mint a törvények számon kérése, akkor eljön a rendőrség ideje. Ez a legrosszabb helyzet már, hiszen jobb lenne, ha korábban lehetne többet tenni a békés egymás mellett élésért, azért, hogy ne kerüljön sor bűncselekményekre – nyilatkozta a gyöngyöspatai események kapcsán újra a figyelem középpontjába került problémák, főként a bűnözés kapcsán Balog Zoltán a Közbeszéd stúdiójában. De sajnos, ez nem az a világ, ezt évek óta tudjuk, és valóban egy ketyegő bomba mind a bűnözési helyzet ezeken a nyomorra ítélt településeken, mind a félelem, mind az egymással való szembefordulás – tette hozzá az államtitkár.
 

A Fidesz kormányra kerülésekor azt ígérte, hogy hetek alatt rendet tesz az országban. Most úgy tűnik, hogy ezt az ígéretet azokon a helyeken, ahol nagyon komoly társadalmi konfliktusok állnak fent, eddig nem sikerült megvalósítani – vetette fel a Közbeszéd.

Valahol nem sikerült még, van ahol meg már igen – a statisztikák is mutatják, hogy a fokozott rendőri jelenlét sok helyen csökkentette azoknak a bűneseteknek a számát, amelyek különösen megviselik a lakosság tűrőképességét – reagált az államtitkár. Persze, van ahol ez még nem igaz – de haladunk előre – tette hozzá. Balog Zoltán emlékeztetett rá: amit elrontottak nyolc év, húsz év, negyven év alatt, azt nem lehet nyolc hónap alatt sem rendbe tenni – “el kell indulnunk egy úton” – mondta.

Egyrészt türelmet kell kérnünk azoktól az állampolgároktól, akik ma még nem érzik biztonságban magukat.Másrészt mindent meg kell tennünk, hogy minél gyorsabban megtörténjen a javulás. Közben pedig nem szabad elfelejteni, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa. Ami emögött van, az egy elképesztő nyomor, és valóban egy olyasfajta bűnözési forma, ami az ott élők mindennapi életét megkeseríti – azokat a stratégiákat is el kell indítani, amelyek ezen segítenek – nyilatkozta Balog Zoltán.

A nélkülözést, a nyomort, hogyan lehetne rövid távon legalább csökkenteni az érintett térségekben, településeken? Mit tehet a saját államtitkársága eszközeivel? – vetette fel a Közbeszéd.

Ebbe az irányba indultunk el – szeretnénk a segélyezési helyzetből eljutni arra, hogy valóban értékteremtő munkát végezzenek ezekben a térségekben is az emberek – mondta a politikus. Ennek a közmunka-programnak a kidolgozása a Széll Kálmán Tervben most folyik – tette hozzá, megjegyezve: biztos, hogy nagyon látványos eredményt és csodákat nem fognak két nap alatt teremteni, “de el kell indulni egy jó irányba és ebben kell segítenünk egymást”.

Ha azt látjuk, hogy akik tegnap nem dolgoztak, ma dolgoznak, és ezért kapnak pénzt, és ha azt látjuk, hogy tavaly még ötvenezer családban hiányoztak a megengedettnél többet az iskolából a gyermekek, idén meg nyolcezer családban – ezekből holnapután nem lesz jólét és biztonság, de mégiscsak jó irányba tett lépések; ezeket a lépéseket fogjuk megtenni egymás után – szögezte le Balog Zoltán a Közbeszéd stúdiójában.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter