Close
2019. március
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Balog Zoltán, Andor László: össze kell hangolni a szegénység elleni küzdelmet

2011. máj. 13. Egyéb | Hozzászólások

Veres Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Brüsszel, 2011. május 13., péntek (MTI) – A szegénység elleni küzdelem az Európai Unió minden tagállamának nemzeti intézkedéseiben és nemzeti reformprogramjaiban is megjelenik, de fontos az is, hogy az erőfeszítéseket uniós szinten is összehangolják, koordinálják – jelentette ki Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Brüsszelben a szegénységben élők európai találkozóján.
 
 
Az EU magyar elnökségének nevében részt vevő államtitkár sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az immár tízedik alkalommal megrendezett konferencia fő jelentősége, hogy az érintettek maguk is beszélnek a szegénység problémájáról azok mellett, akiknek a probléma megoldásában kell, hogy szerepük legyen.

Részt vett a konferencián Andor László, az Európai Bizottság e témáért is felelős tagja, aki a sajtó előtt kifejtette: az idei év szociálpolitikai szempontból az unióban nehezebb az előzőknél, mert a munkanélküliség még mindig nagyon magas, és gyakorlatilag valamennyi tagországban megkezdődött a pénzügyi konszolidáció, amelynek viszont a szociális kiadásokra is következményei vannak.

Balog Zoltán hangoztatta: Magyarországon a szegénység elleni fellépés egyben a társadalmi felzárkóztatásért folytatott küzdelem is. “Szegénynek lenni azt jelenti, hogy veszélybe kerül egy embernek a biztonsága, szabadsága és méltósága” – fogalmazott. Hangsúlyozta, a kormány kiemelt feladatnak tekinti ezt a küzdelmet, különös tekintettel a szegénységben élő gyermekekre, illetve a romák komplex társadalmi felzárkóztatására. Utóbbival kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a munkaképes korú roma férfiak 85 százaléka munkanélküli. Balog Zoltán megerősítette: Magyarországon, ahol 10 millió emberből 3 millióan érintettek a szegénységben, a kormány azt vállalta, hogy 2020-ra 450 ezer embert kiemel ebből a helyzetből.

Ennek teljesüléséhez egész intézkedési hálót kell elindítani – hangoztatta. Jelezte: a kormány harminckét különböző intézkedést tervez, köztük az új típusú segélyezést, a lakhatási támogatás növelését, a családok megerősítését. Fokozzák az intézkedések a szociális ellátások munkára ösztönző hatásait is. Lépéseket tesznek arra is, hogy a piaci szférában növeljék a munkahelyteremtő képességet. A leghátrányosabb helyzetűek számára nagyszabású állami programokat biztosít a kormány az azonnali munkahelyteremtés érdekében. Ösztönzi a tárca a civil szervezetek és az egyházak bevonását is. A magyar államtitkár hangoztatta, hogy a szegénységből kivezető legfontosabb út a foglalkoztatás, ez kell legyen a társadalmi integráció alapja. Hozzátette: az a politika az elnökségi programban is kiemelt helyen szerepel. Megkülönböztetett feladat a fontos foglalkoztatási, versenyképességi és szegénység elleni célokat kitűző uniós stratégia (Európa 2020) végrehajtásának sikeres elindítása.

Andor László felhívta a figyelmet arra, hogy az EU a világ egyik leggazdagabb térsége, mégis több mint 80 millió ember életében van jelen a szegénység kockázata. Emlékeztetett arra, hogy az Európa 2020 program értelmében egy évtized alatt legalább húszmillió embert ki kell emelni a szegénységből. A magyar biztos is külön szólt a romákról, akik közül –  mondta – különösen sokan áldozatai a szegénységnek, kirekesztésnek és a diszkriminációnak. Bejelentette azt is, hogy külön ajánlást terjeszt be a gyermekszegénység mérséklésére, mert az uniós tagállamok nagy többségében ebben a korosztályban nagyobb a szegénység kockázata, mint a teljes népesség átlagában.

Andor László a sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva azt is elmondta: bár a határidő már lejárt a tagországok nemzeti programjainak beadására, ezt egy-két tagállam még nem tette meg, így még nincs teljes képük arról, találkoznak-e a tagállami vállalások az EU2020-ban rögzített közös célokkal. Az eddigi programok ismeretében úgy vélte azonban, hogy a tagországi vállalások együttese mind a foglalkoztatás (uniós átlagban 75 százalék), mind a szegénység tekintetében “közel lesz” a közös célokhoz.
Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter