Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Balog Zoltán átadta a Civil Információs Centrumok megbízóleveleit

2012. Júl. 11. Egyéb | Hozzászólások

Összesen húsz civil szervezet nyerte el az első alkalommal meghirdetett Civil Információs Centrum címet, melyek képviselőinek Balog Zoltán, emberierőforrás-miniszter 2012. július 10-én ünnepélyes keretek között adta át a megbízólevelét. A fővárosi és a 19 megyei Civil Információs Centrum az új civil törvényben meghatározottak szerint jelentősen hozzájárul a megújult szabályozás megismerésének elősegítéséhez, a civil szervezetek megerősödéséhez, valamint a civil szervezetek közötti együttműködés hatékonyabbá tételéhez.

A civil szervezetek számára meghirdetett Civil Információs Centrum cím kiírásra összesen 57 pályázat érkezett a 2012. április 30-i határidőig. A beérkezett pályázatokat a civil szektorban releváns tapasztalattal rendelkező stratégiai partnereket is magában foglaló döntés-előkészítő bizottság értékelte.

A kiválasztott szervezetek a Civil Információs Centrum cím birtokában sokoldalú, gyakorlati segítséget nyújtanak más civil szervezetek számára, emellett szakmai tanácsadást végeznek közhasznúsági és pénzügyi területen, valamint pályázati kérdésekben. A Civil Információs Centrum hálózata így hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetek könnyebben alkalmazkodhassanak a megújult működési környezethez, az új szabályok megismeréséhez és elsajátításához, valamint a szektoron belüli és szektorközi együttműködés erősítéséhez.

 

 

Az eredmény kialakulásában döntő szerepet játszott a szakmai megvalósíthatósági tervek színvonala, illetve a szolgáltatások – az információnyújtás, a tanácsadás – minimumkövetelményeit meghaladó többletvállalások.

A Civil Információs Centrumok létrehozásának az új civil törvényben meghatározott célja a civil szervezetek működésének szakmai támogatása, fenntarthatóságuk erősítése, és az államháztartás alrendszereiből nyújtott támogatások felhasználására vonatkozó tanácsadás a szabályszerűség fokozottabb biztosítása érdekében. Feladataik közé tartozik továbbá a külhoni magyar partnerségi kapcsolatok elősegítése is.

A nyertes pályázók a 2012. július 1-jétől 2014. december 31-ig tartó időszakban jogosultak a miniszter által adományozott Civil Információs Centrum cím viselésére, valamint e tevékenységük támogatásához és a szolgáltatásokhoz kapcsolódó költségek finanszírozását rendezni hivatott pályázaton is részt vehetnek. Az Államreform operatív program (ÁROP) keretében kiírt „Partnerség erősítése”című pályázati felhívás kiírása ma megjelent a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, melynek keretében 700 millió forintra pályázhatnak a Civil Információs Centrumok. A pályázaton elnyert összegből a Civil információs Centrumok szakmai tanácsadási rendszert alakítanak ki, folyamatos információnyújtást biztosítanak, továbbfejlesztik a partnerség intézményesített formáit, és képzéseket nyújtanak az együttműködés megerősítése érdekében.

 

 

A pályázat nyertesei:

Budapest: Századvég Politikai Iskola Alapítvány

Bács-Kiskun megye: Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület
Baranya megye: Nevelők Háza Egyesület
Békés megye: Jótékonysági Nőegylet Egyesület
Borsod-Abaúj Zemplén megye: Nyilas Misi Alapítvány
Csongrád megye: Kurca Vidéke Polgári Egyesület
Fejér megye: Echo Innovációs Műhely
Győr-Moson-Sopron megye: United Way Kisalföld Alapítvány
Hajdú-Bihar megye: Szülők a Gyermekekért, Egymásért Kiemelkedően Közhasznú Egyesület
Heves megye: Egri Norma Alapítvány
Jász-Nagykun-Szolnok megye: Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat
Komárom-Esztergom megye: Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület
Nógrád megye: A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány
Pest megye: Isten Szolgálatában Református Missziói Alapítvány
Somogy megye: ÉLÉSTÁR Fogyasztóvédelmi és Jogvédő Egyesület
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Kelet-Magyarországi Fiatalokért Alapítvány
Tolna megye: Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület
Vas megye: Hegypásztor Kör
Veszprém megye: Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület
Zala megye: Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter