Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Balog Zoltán átadta a Károli Gáspár-díjakat

Balog Zoltán átadta a Károli Gáspár-díjakat
 
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár Károli Gáspár-díjat adott át Budapesten. Kimagasló munkájuk elismeréseként idén Dr. Zentai Tünde néprajzkutató, történész, muzeológus, Tölli Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatója és Dr. Kósa László etnográfus, akadémikus, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Művelődéstörténeti Tanszék professzora részesült a díjban.
 
Az egyházügyért is felelős miniszter hangsúlyozta: a Károli Gáspár-díjnak az az üzenete, hogy a rész az egészet szolgálja. A díj és a Reformáció Napja lehetőséget ad végiggondolni, hogy mit adtak a magyarországi protestáns egyházak az egész nemzetnek és a világnak. Az egyház létének az egyik különlegessége, hogy nem egy érdekvédelmi szervezet, elsősorban nem saját tagjainak az érdekeit védi és képviseli, hanem azért szerveződik közösségé, hogy az egészet szolgálja – tette hozzá.
 
Balog Zoltán a díjátadáson kiemelte: A reformáció olyasfajta megújulást jelent, amely egyszerre személyes és közösségi, amiben egyszerre van meg az örökség megtartása, megújítása és az új utak keresése. Minden komoly nemzetstratégiának ez kell, hogy a lényege legyen, hogy mindazt, amit az őseink ránk hagytak, azt meg kell őrizni és meg kell megújítani – mondta.
 
A díjat olyan kiemelkedő személyek kaphatják, akik a hittudományok terén maradandót alkotva gazdagították a magyar vallásos és szellemi életet, valamint kimagasló eredményeket értek el a biblikus tudományok területén.
 
Dr. Zentai Tünde habilitált egyetemi docens, néprajzkutató, történész, muzeológus. 1969-ben szerzett diplomát a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karán, ezt követően egy évig a pécsi Janus Pannonius Múzeum munkatársa volt, majd a Néprajzi Múzeumban dolgozott. 1973-tól a szentendrei Szabadtéri Múzeum muzeológusa, ahol megszervezte és megtervezte, majd berendezte a Dél-Dunántúli tájegységet bemutató házakat. 1990-ben a néprajztudomány kandidátusa; 2002-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. Kutatási területe a faluszervezés, népi életmód, hiedelemmonda, néphit témaköre. A Dél-Dunántúl festett templomai című 10 kötetes tudományos könyvsorozatával nagy szolgálatot tett az egyház és a magyar kultúra értékeinek felkutatása érdekében.
 
Tölli Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatója. Tagja a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületi közgyűlésnek, a Soproni Egyházmegyében a választási bizottság elnöki tisztségét tölti be. A Dunántúli Egyházkerület delegáltjaként 2008-tól tagja az Ordass/Prónay-díj kuratóriumának. 1998-tól egyik szerkesztője, majd 2001-től az idei évig felelős kiadója volt a Dunántúli Harangszónak. Lektorként, szerkesztőként, kiadóként szerepet vállalt több, a magyar evangélikusság számára fontos kiadvány megjelenésének előkészítésében. A Gedeon Társaság soproni csoportjának tagjaként részt vesz kórházban, börtönben, iskolákban, idősotthonokban, szállodákban megszervezett bibliaosztásokon.
 
Dr. Kósa László etnográfus, akadémikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művelődéstörténeti Tanszék professzora. 1962-ben kezdte meg tanulmányait a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi karának magyar-néprajz szakán. 1976-ban a néprajztudományok kandidátusa lett. Kutatási területe a XIX-XX. század művelődéstörténete, egyházak és a társadalom kapcsolata. 1998-2007 között az MTA levelező tagja, 2007 óta rendes tagja. Néprajzi, agrár-, tudomány-, társadalom- és egyháztörténeti témákban rendszeresen publikál. Magyar és idegen nyelven mintegy 40 műve jelent meg, amelyet önállóan, vagy társszerzőként írt, szerkesztett. Több szaklap szerkesztője, számos tudományos testület, bizottság tagja, vezetőségi tagja, elnöke.
 
Budapest, 2015. október 29.

Károli-díj

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter