Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Balog Zoltán átadta a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjakat

Balog Zoltán átadta a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjakat
 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere átadta a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak elismerő okleveleit 2015. február 9-én, Budapesten. A havonta 25, 50 illetve 75 ezer forintos ösztöndíjat az osztatlan pedagógusképzésben részt vevő hallgatók kaphatják.

“Az ösztöndíj célja, hogy akik tanárnak jelentkeznek, azok jobb tanárok legyenek és tényleg tanítsanak. Önök a jövő tanárai. Egy új tanárnemzedék első tagjai. Jó döntést hoztak: a tanárszakokon magas színvonalú képzések biztosítják, hogy olyan tudást szerezzenek, amely képessé, alkalmassá teszi Önöket arra, hogy jó tanárok legyenek. Ne torpanjanak meg, haladjanak végig kitartóan ezen az úton” – mondta beszédében Balog Zoltán az ösztöndíjasoknak.

A miniszter kiemelte: azért hozták létre a Klebelsberg ösztöndíjat, hogy megerősítsék a pedagógusok hivatásának megbecsülését, a nélkülözhetetlen tudást és tudni akarást, amivel csak a pedagógusok rendelkeznek.

Mint fogalmazott: “Ez az ösztöndíj hosszantartó és elegendő anyagi hátteret és biztonságot teremt ahhoz, hogy a pedagógusjelöltek egyetemi felsőoktatásban töltött  időszaka nyugodt tanulással telhessen el. Önök, Klebelsberg-ösztöndíjasok feladata kettős: példájukkal egyrészt egyre népszerűbbé tehetik pedagógusképzést, másrészt emelhetik, s emelniük is kell a pedagógusok társadalmi elismerését, megbecsültségét” – tette hozzá a tárcavezető.

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program célja a tanári pályát választó egyetemi és főiskolai hallgatók motiválása a hivatásuk szerinti tartós elhelyezkedésre, a diplomaszerzést követően álláshely biztosítása, továbbá valamennyi tanárszakot, szakpárt – elsősorban a természettudományos tanárszakokat, hiányszakokat, szakpárokat – választó tanárjelöltek számának növelése, a hazai köznevelés szakos tanári ellátottságának megerősítése. 

Az Ösztöndíj 2014/15-ös tanévre meghirdetett felhívására összesen 570 darab pályázat érkezett, a bírálati eljárás lezárását követően a Klebelsberg Ösztöndíj Bizottság 516 pályázatot terjesztett fel szerződéskötésre. A pályázatok elbírálásánál a fő szempont a hiányszakok pedagógus-igénye volt, ezt követte a pályázó felvételi eredménye, valamint a munkavállalási régió érintettsége a választott hiányszak esetében. Így 142 hallgató havonta 75 ezer, 278 hallgató havonta 50 ezer, s 96 hallgató havonta 25 ezer forint ösztöndíjban részesülhet.

Budapest, 2015. február 9.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter