Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán: az egyházi intézmények értelme az emberség bemutatása

2014. feb. 15. Fotók, Hírek, Video | Hozzászólások
Balog Zoltán: az egyházi intézmények értelme az emberség bemutatása
 

Az egyházi intézmények értelme az emberség bemutatása, működésük belső erő nélkül nem lehetséges, ezt a többletet pedig továbbadhatják a világi intézményeknek – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díj átadó ünnepségén február 15-én Budapesten.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület, a Németajkú Gyülekezet Protestáns Fóruma és a Bethesda Gyermekkórház rendezvényén a miniszter kiemelte: a kormány célja, hogy január 1-jétől egyetlen gyermeket se kelljen gyermekotthonba küldeni 12 éves kor alatt, hanem közülük mindenki nevelőszülőkhöz, családba kerüljön. Hozzátette: azt szeretnék, ha 4-5 éven belül a speciális nevelési igényűek kivételével egyetlen gyermek se lenne nevelőotthonban, hanem családban nőne fel. “Ambiciózus céljuk” eléréséért kikérik azok véleményét, akik gyermekotthonokat tartanak fenn – hangsúlyozta.

Balog Zoltán elmondta, hogy tizedik alkalommal adják át a díjat, amelyet a Bethesda Gyermekkórházat újraindító Dizseri Tamásról neveztek el. Emlékeztetett arra: a kilencvenes évek elején az volt a kérdés, hogy a régi intézményeiket alapítsák újra, vagy újakat alapítsanak. A Bethesda kórház mindkettő egyben, mert kórház volt eredetileg is és kórház lett a rendszerváltás után is, de ide – mint mondta – “új lelkület, új szellem költözött”. A kárpátaljaiak példát mutatnak a romamisszióban, az elesettek iránti gondoskodásban és az iskolák fenntartásában az anyaországiaknak. Akiket megbecsülünk, azokra érdemes hallgatni, amikor elmondják, hogy látják a magyar egészségügyi rendszernek, a gyermekekről való gondoskodásnak a jövőjét – jegyezte meg.

Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke a kitüntetett Katkó Lászlóról, a kárpátaljai nagydobronyi gyermekotthon alapító-igazgatójáról laudációjában közölte: az ungvári vegyi gyárban 25 évig dolgozott, ott találkozott nehéz helyzetben élő gyermekekkel, “akik iránt különleges elkötelezettség keletkezett a szívében”. A kárpátaljai református zsinat tagjává is megválasztott kitüntetettről elmondta: az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon előkészítésében hatékonyan vett részt, az intézmény pedig 1995-ben készült el, és ő lett az igazgatója. Az intézményben az árva, sérült vagy nagyon rossz szociális körülmények között élő lányok találnak otthonra – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a hatezer lakosú, “színtiszta magyar településen” lévő intézményben jelenleg 70 lányról gondoskodnak, akik gazdálkodnak is, terményeiket pedig nemcsak saját szükségletre, hanem piacra is termelik. Most egy olyan épület felépítésén fáradoznak, ahová nagykorúvá vált fiatalok költözhetnek, egészségesek és fogyatékkal élők egyaránt. Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke áhítatában arról beszélt, hogy “a kegyelem nem fölösleg, hanem többlet”, mert “amikor kegyelmet kapunk, Isten nem a fölöslegéből potyogtat”, így a kegyelem “mindig ajándék”.

A díj Melocco Miklós szobrászművész emlékplakettje, amely az irgalmas szamaritánust ábrázolja.

MTI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula

 

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter