Close
2018. február
H K S C P S V
« jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Balog Zoltán: az idén több mint kétszáz program várható a reformáció emlékévének keretében

2016. feb. 29. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: az idén több mint kétszáz program várható a reformáció emlékévének keretében
 

Az idén több mint kétszáz egyházi, kulturális és tudományos program várható a reformáció emlékéve keretében – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az emlékévet megnyitó ünnepségen, hétfőn Budapesten.

Balog Zoltán, a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnöke elmondta: a reformáció 2017. évi ötszázadik évfordulójára készülve idén 500 millió forintot költ a kormány a különböző programokra. A miniszter hangsúlyozta: a reformáció emlékéve nem néhány vallási közösség belső ügye, hanem Magyarország és a Kárpát-medencei magyarság ünnepe, hiszen a reformáció “létfontosságú értékeket adott és ad a mai napig” a nemzetnek. Ez az erő mentette meg a 16. században és erősítette később a magyar nyelvet, és “aki a magyar nyelvet erősíti, őrzi és továbbadja, az hozzájárul a nemzet önazonosságtudatának erősítéséhez” – fogalmazott.

Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos a programokról szólva ismertette: vetélkedővel, okostelefonos filmkészítéssel, rajzfilmekkel, koncertekkel és sportrendezvényekkel szeretnék megszólítani a fiatalokat, színdarabokban, irodalmi, képzőművészeti alkotásokban, mozi- és tévéfilmekben fogják megmutatni a reformáció értékeit és történetét az arra nyitott embereknek. A reformáció “rejtett kincseinek feltárását” szolgálják az emlékévben a kormány által támogatott levéltári és egyéb kutatások, kutatóösztöndíjak és konferenciák. Lesznek továbbá mozgó kiállítások és egy nagy szabású, a reformáció történetét bemutató kiállítás is a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke arról beszélt, hogy a reformáció első napjaira és 500 éves történetére visszatekintve “megtalálhatjuk azt az éltető forrást, amelyre a mai Magyarországnak, Kárpát-medencének, sőt Európának is elengedhetetlen szüksége van ahhoz, hogy szellemében, hitében, erkölcsében és világszemléletében megújuljon”.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke kiemelte: ma legalább akkora szükség van a megújuláshoz nélkülözhetetlen “friss lélekre”, mint volt a 16. században. “Azzal a reménységgel nézünk e közelgő jubileumra, hogy Isten föl tudja használni arra, hogy a megújulás lelke végigsöpörjön ezen a fáradt kontinensen” – fogalmazott. “Erős vár a mi Istenünk” – idézte a 46. zsoltárt, amit az evangélikusok köszönésként is használnak -, de “nyitott kapukkal”. Épp ezért “ökumenikusan szeretnénk megünnepelni ezt az évfordulót, és nem a múlt iránti nosztalgiával, hanem azzal a hittel, hogy Isten lelke most is jelen van közöttünk” – tette hozzá az evangélikus püspök.

(MTI)

Emlékév

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter