Close
2018. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Balog Zoltán az MKP vezetőivel egyeztetett a szlovák oktatási reformról

2013. jan. 25. Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán az MKP vezetőivel egyeztetett a szlovák oktatási reformról
 
A révkomáromi Selye János Egyetem (SJE) jogállásának megőrzéséről, valamint az alap- és középfokú oktatási intézményeket érintő szlovák oktatási reformról egyeztetett Balog Zoltán, az emberi Erőforrások minisztere a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetőivel csütörtökön Pozsonyban.

Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke (b) és Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (j) megbeszélésük elõtt, a párt pozsonyi székházában 2013. január 24-én.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Balog Zoltán a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta: beszámolt a felvidéki magyar párt vezetőinek Dusan Caplovic szlovák oktatási miniszterrel folytatott tárgyalásai eredményeiről. Ebből többek közt kiderült, hogy a korábban leminősítésre jelölt révkomáromi SJE várhatóan elkerülheti jogállása elvesztését, mivel a magyar kormány egyetemi oktatókkal, valamint a kiküldésükhöz szükséges anyagi szerepvállalással fogja segíteni az egyetlen felvidéki magyar egyetemet, hogy 2014-ig teljesíthesse az akkor esedékes akkreditáció feltételeit.Balog Zoltán ezzel összefüggésben elmondta: örömmel fogadta Dusan Caplovic szlovák oktatásügyi miniszternek azt a közlését, hogy a magyar egyetemnek legutóbbi eredményei alapján jó reménye van az akkreditáció megszerzésére.

Berényi József, az MKP elnöke megköszönte Balog Zoltánnak a segítséget, amelyet a magyar kormány az SJE egyetemi besorolásának a megőrzése érdekében tesz, és aminek ismételten tanúbizonyságát adta mai felajánlásával. Az MKP elnöke szerint ez a segítség is azt bizonyítja, hogy a felvidéki magyarságnak rendkívüli szüksége van Magyarországra és a magyar kormányra.

“A magyar kormányzat támogatása nélkül nem tudunk intézményeket fenntartani” – szögezte le az MKP politikusa, hozzátéve: hibás az a – sajnos némely szlovákiai magyar politikai képviselő által is hangoztatott – nézet, miszerint a szlovákiai magyarság “túléléséhez” csupán a szlovák kormány támogatása is elegendő lenne.

Az egyeztetésen az alap- és középfokú oktatási intézményeket érintő szlovák oktatási reformról is szó esett. Ennek sarkalatos pontja, hogy az iskolák finanszírozása közvetlenül a minisztérium hatáskörébe kerülne át. A szlovák szaktárca terveivel nem ért egyet az MKP, mivel a reformnak a jelenlegi keretek közötti kivitelezése komoly veszélyt jelenthet a jelentős számú vidéki magyar kisiskolára.

Berényi József rámutatott: az oktatási intézmények hálózatának optimalizálása kérdésében jelentős helyzeti különbségek állnak fenn Szlovákia és Magyarország között. “Dusan Caplovic szlovák oktatásügyi miniszter elfeledkezik arról, hogy Magyarországon léteznek kisebbségi önkormányzatok, amelyek iskolafenntartók is lehetnek, és így megkapják a vonatkozó jogköröket az állam kezéből” – hangsúlyozta az MKP politikusa. Hozzátette: amennyiben a szlovák oktatásügyi reform keretén belül hasonló jogkörökkel alakulnának ilyen kisebbségi önkormányzatok, akkor a felvidéki magyar párt is támogatni tudná ezt a folyamatot, de egyébként nem.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Forrás: MTI, EMMI

 

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter