Close
2019. február
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Balog Zoltán beszéde a békéssámsoni templom átadásán

2015. Már. 28. Beszédek | Hozzászólások

Főtisztelendő Püspök Úr! Plébános Atyák! Polgármester Úr! Nagytiszteletű Lelkész Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Kormánymegbízott Úr! Kedves Békéssámsoniak!

Az új templomok a vidéki Magyarország értéktartó és értékgyarapító képességeit erősítik. Megígértem püspök atyának, hogy minden új templomot, amit ez az egyház épít, megtisztelek a látogatásommal. Az új templomok erősítenek bennünket abban, hogy megtartsuk azt, ami a miénk, az értékeinket és ezeket gyarapítsuk.

Értéktartás és értékgyarapítás. Ilyen visszafogottan kell fogalmaznia egy miniszternek, egy olyan kormány tagjának, amely egyszerre szeretné, ha Budapest kulturális, gazdasági, üzleti és egyéb értelemben is újra Közép-Európa egyik legerősebb városa legyen. Ugyanez a kormány szeretné visszaadni a magyar vidéknek azt a rangot, azt az életminőséget, amelyet az itt élő emberek megérdemelnek. Önök megérdemlik. Megérdemlik azt, hogy az életük erős és gazdag legyen, mert bizony hányatott sors jutott a magyar vidéknek. Nemcsak a vidéknek, hanem a magyar mezőgazdaságnak is az elmúlt évtizedekben. Hányatott sors jutott bizony az egyházi közösségeknek is.

Elmondhatjuk – ha csak a mezőgazdaságra gondolunk -, hogy újra a magyar mezőgazdaság a húzóágazata a magyar gazdasági növekedésnek és erre büszkék lehetünk. Büszkék lehetünk, hogy megmozdult, hogy változóban van. A vidéki ipar ma már népességmegtartó erő és végre újra afelé fordulunk, hogy abban legyünk a legjobbak mi magyarok, amink van. Föld, víz, de leginkább ember, emberi erőforrás. A mai Magyarországon nem túlságosan gazdag ásványkincsekben, de gazdag emberi erőforrásban, emberi minőségben. De a kormány is tudja, hogy jónak lenni, a legjobbnak lenni az nem kizárólag valamilyen teljesítmény, hanem emberi minőség. Úgy is mondhatnánk, hogy kultúra és lelkiség.

Mielőtt idejöttünk a templomba polgármester úrral, a képviselőtestület tagjaival, kormánymegbízott úrral, az országgyűlési képviselőjükkel tanácskoztunk, hogy mit is lehet tenni ezért a településért, mit is lehet tenni Magyarországnak azokért a településeiért, amelyek a perifériára szorultak – pedig ez Magyarországnak egy központi helye volt, ma már nem messze a határ -. Mit lehet tenni a kultúrában, a gazdaságban, az életminőségben, lelki-mentális áldozásban? Ezért mondtam, hogy az új templomok erősítik a vidéki Magyarország értékmegtartó és értékgyarapító képességét, mert elsősorban erre van szükség. Kell lennie egy olyan pontnak, kell lennie egy olyan helynek minden közösség életében, amely mércét állít. Mércét állít a tetteink elé. És miközben mércét állt, erőforrást is jelent arra jóra, ami nélkül nem tudunk élni.

A mi minisztériumunk neve így hangzik: Emberi Erőforrások Minisztériuma. Nem messze Hódmezővásárhelyen van egy másik képviselőtársam, aki úgy szokott velem kicsit élcelődni, hogy ez a Mennyi Erőforrások Minisztériuma. De a kettő összetartozik. A kettő egymás nélkül nem megy. Mennyei erőforrás nélkül nincs emberi erőforrás sem. Ezért az az összefogás, ez az együttműködés – amiről Püspökatya is beszélt – a templom, az iskola, az önkormányzat, a művelődés intézményei és a család, vagy az Országgyűlés és a kormány között egymás nélkül nem tud boldogulni. Ha egymásra mutogatunk, akkor biztosan nem lesz felemelkedés, de ha összefogunk, akkor számíthatunk arra, hogy jó lesz és jobb lesz ennek az országnak a sorsa.

Lehetőségem volt Békéssámson felé elolvasni néhány dolgot az önök településéről. Tudom, hogy önök tudnak ellenállni. Voltak itt ellenállók az 50-es években, a magyar ellenállási mozgalom éppen innen indult és a börtönbüntetések után azt választották meg a szabad Magyarország első polgármesternek, aki szenvedett ezért a településért és ezért az országért. Megmutatták, hogy tudnak ellenállni. És a templommal bebizonyították azt is, hogy tudnak építeni, képesek gyarapítani. Azt kívánom, hogy minél tovább, minél többen tudják élvezni ennek az építésnek a gyümölcseit a családban, a templomban, egy erős Magyarországon.

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter