Close
2018. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Balog Zoltán beszéde a Duális Képzési Tanács ülésén

2015. Már. 19. Beszédek | Hozzászólások

Tisztelettel köszöntöm a megjelenteket: Államtitkár Urat, Elnök Urat, Miniszteri Biztos Urat, Professzor Asszonyokat és Professzor Urakat, Tanácstagokat!

Kedves Jelenlevők!

Azért vagyunk itt, mert a Duális Képzési Tanács ma alakul meg, és a tanács tagjai megkapják a kinevezési okiratokat. Régi vitánk nekünk, magyaroknak, hogy mi vagyunk a legjobbak a világon, vagy mi vagyunk a leggyengébbek. Eközött szoktunk ingadozni. Hogyha van valamilyen eredményünk, akkor azt néha túlságosan rózsaszínűnek látjuk, néha meg elfog bennünket a depresszió, és azt mondjuk, hogy itt minden nagyon rossz, és mi alig vagyunk képesek valamire. Abban a képzési rendszerben, amit a következő generációnak nyújtunk az egyik legfontosabb feladat a gazdaság, az oktatás, a képzés, a köznevelés és a felsőoktatás még szorosabb összekapcsolása, hogy mindenki a képességének megfelelő képzést kaphassa, ami után  hozzájuthat egy olyan munkahelyhez, amivel alapot teremt, illetve  az életfeltételeit javíthatja. Minden rendszernek, amely egyfajta külső kontroll nélkül működik az a veszélye, hogy egyfajta saját logika szerinti működésében elveszti a kapcsolatát a külvilággal és a külvilág igényeivel.

Miközben a magyar felsőoktatás bizonyos területeken világszínvonalon teljesít, ugyanakkor számos olyan képzés van és számos olyan diplomát lehet még mindig szerezni, amely nem ad piacképes tudást. Hogyha ezeket a vadhajtásokat, ezeket a rossz irányba elment képzéseket olyanokkal akarjuk helyettesíteni, ahol már világosan látszik a képzés elkezdése pillanatában a munkahely és a karrier lehetősége, akkor szükségünk van arra, hogy a felsőoktatás, a gazdaság és a munkaerőpiac még szorosabb összekapcsolása megtörténjen, és ez igazodjon a képzési szerkezethez.

Mondok néhány olyan számot, ami mindannyiunk számára meggyőző lesz. A felsőoktatásért felelős államtitkárság kiírta az első pályázatokat arra vonatkozólag, hogy hogyan tudnak a vállalatok és a felsőoktatási intézmények együttműködni. Rögtön az első kiírás után 350 vállalat jelentkezett Magyarországon, ebből 248 kis- és középvállalat, ami ezer hallgatóból álló kapacitást jelent. Rögtön az első év szeptemberétől ezer hallgató fog tudni belépni ebbe a képzési formába, ami első lépésként nagyon komoly eredmény és azt jelzi, hogy mind a vállalatok, mind a felsőoktatási intézmények – összesen 21 felsőoktatási intézmény – várták ezt a fajta együttműködési, képzési lehetőséget. 79 alapszakot érint a duális képzési forma. És hogy mennyire odafigyeltek a duális képzési formára a potenciális hallgatók, az egyetemekre és főiskolákra jelentkezők, azt jelzi az, hogy éppen ezeken az alapszakokon nőtt jelentős százalékkal a jelentkezők száma.

Hogy világos legyen azoknak is, akik nem mozognak ebben a világban: arról szól a duális képzés a felsőoktatásban, hogy az, aki egyetemi, főiskolai felvételt nyert, abban a pillanatban, ahogyan hallgatói státuszba került, rögtön gyakorlati képzésben is részesül. Első perctől munkatapasztalattal rendelkezik. Sokkal nagyobb esélye van arra, hogy a diploma megszerzésének pillanatában már munkahelyet is szerezzen magának.

Hogy ez még jobban működjön, lehetővé tettük azt, hogy a képzés azon költségeit, amelyek a vállalatoknál jelentkeznek, le lehessen írni a szakképzési hozzájárulásból. Ezzel még vonzóbbá tesszük ezt a képzési formát. Továbbá biztosítjuk a hallgatói szerződések – amit a hallgatók és a vállalatok kötnek – járulékmentességét, és még tárgyalunk további kedvezményekről is.

A felsőoktatás reform átalakításának ügyében ez egy fontos jelzés, hiszen a duális képzésben a képzőhelyeket ott alakítjuk ki, ahol megtaláljuk a vállalati együttműködést. Logikus, hogy azokon a területeken, ahol jelenleg még nincs felsőfokú intézmény, oda képzés települjön. Ez a bizonyos közösségi főiskola, vagy közösségi típusú intézményi képzés. Logikus, hogy azokba a városokba vigyük az elméleti képzést, ahol egyébként az ipar, a gazdaság biztosítja a képzőhelyeket. Ezzel felsőfokú képzés jelenhet meg olyan kisebb-nagyobb magyarországi városokban is, ahol duális képzés van, és ott előbb-utóbb a közösségi főiskolai, közösségi intézményi forma is meg fog jelenni, és ez az adott városnak, régiónak jelentős előrelépést jelent majd. Ez a lényege egy szakmailag kevésbé hozzáértő, de mégiscsak miniszteri felelősséget viselő ember szemével mindannak, amihez ma lökést fogunk adni. Egy újabb lehetőség, hogy még jobban együttműködjünk.

Üdvözlöm a tanács tagjait! Köszönöm a bizalmukat, és hogy elfogadták az én bizalmamat is. Minden felelősség az államtitkár úré. Ha ez egy sikeres dolog lesz, akkor a miniszter sikere, hogyha problémák lesznek, azokat államtitkár úr megoldja. Elnök úr pedig élvezni fogja a népszerűséget, ami ezzel jár. Ez csak részben ironikus, mert talán egy olyan kezdeményezés indult most el – és a miniszteri biztos úr is ezt jelzi nekem –, ami már most, az elindulás pillanatában is népszerű. Mindenki látja a szükségességét, mindenki látja az igényt. Nem nagyon hallok olyan komoly szakmai vagy bármilyen hangot, amely azt mondaná, hogy minek ez, felesleges, meg hogy olyan dolgot csinálunk, aminek nincs köze a valósághoz. Ma itt valóban két lábbal állunk a valóság talaján, és bízunk benne, hogy ezt az eredmények is igazolni fogják.

Köszönöm a bizalmukat, köszönöm, hogy elfogadták az én bizalmamat!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter