Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Balog Zoltán beszéde a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj átadóján

2014. máj. 9. Beszédek | Hozzászólások

A Polgári Magyarországért Alapítvány két díjat adományoz minden évben; egy életműdíjat és egy olyan díjat, amit olyan fiatalembereknek, fiatalokból álló közösségeknek adunk, ahol két dolog fontos: a teljesítmény és a közösségépítés. Úgy lehetne összekötni ezt a két dolgot, hogy az, amit én teszek jó és értékes, örömet okoz nekem, és ugyanakkor másoknak is hasznára van, másoknak is örömet okoz, másoknak is jó. Merthogy a meggyőződésünk, hogy a 21. századi Magyarország sikereinek az egyik legfontosabb záloga, hogy legyenek olyan összetartó, élő közösségek, értékalapú közösségek, ahol az egyéni érdek, az egyéni boldogulás, és az, ami a kisebb közösségnek és a nagyobb közösségnek, a magyar nemzeti közösségnek az érdeke, egymást nem gyengíti, hanem erősíti.

Ebben az értelemben jó visszatekinteni azoknak a díjazottaknak a névsorára, akiket 2006-tól a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban részesítettünk. 2006-ban egy Tamás Gábor vezette szegedi neurobiológus kutatócsoport kapta az első ilyen elismerést, és lássanak csodát: 2014-ben Széchenyi-díjat kapott Tamás Gábor. Legelső elismerése éppen ennek az alapítványnak a díja volt. És a másik, akik megosztottan kapták ezt a díjat – talán vannak, akik még emlékeznek rá – egy UFI nevű csoport, az Utolsó Figyelmeztetés szerkesztősége. Elmondhatjuk 2014-ben hogy ez sikerrel járt, mert az utolsó figyelmeztetést voltak, akik megfogadták, és 2010-ben kétharmados többségben részesítettek bennünket, akiknek meg az utolsó figyelmeztetés szólt, nekünk, hogy most már ragadjuk meg a hatalmat az ország érdekében, nekik meg, hogy menjenek el. Mind a kettő megtörtént, kétszer is egymás után, tehát ott is jó helyre ment a díj. 2007-ben az Európa Szívében Alapítvány és Bujdosó János kapták a díjat. 2008-ban – ez is egy különleges alkalom – Malina Hedvig, Kruchina Károly és Kruchina Vince – talán emlékeznek arra a pillanatra. Sajnos Malina Hedvig áldozathozatala a mai napig aktuális. A Kruchina fivérek voltak azok, akik 2006-ban bátran kiálltak a jogaikért, és a jogtiprókat meg a gyalázkodókat bírósági ítéletben részesítették, hiszen a bíróság előtt is megnyerték azt a pert, amiben őket rágalmazták, áldozatokból megpróbáltak tetteseket csinálni belőlük. 2009-ben Várda Ferenc hitoktató kapta a díjat, aki Baranya megyében végez hitoktatást cigány fiatalok körében. 2010-ben a Misztrál Együttes; gondolom, őket nem kell bemutatni. 2011-ben a Táj és Ember Főiskola. Talán emlékeznek még rá: Andrásfalvy Bertalan professzor úr milyen izgalmas előadásban mutatta be a jövőnket úgy, mint saját élő környezetünk megbecsülésének összefüggését. 2012-ben a zalaegerszegi Összefogás Botfáért Egyesület kapta a díjat, akik lokálpatriotizmusból adnak nekünk leckét. 2013-ban, tavaly pedig a Rákóczi Szövetség, a határon túl élő magyarság érdekében végzett munkájáért.

Amikor most fölolvasom, hogy kik kapják az idei évi díjat, akkor el kell mondanom, hogy ennek a díjnak egyszerre a teljesítmény értékelése a célja, másrészt pedig egyfajta figyelemfelhívás is, hogy olyan közösségekre, olyan emberekre irányítsuk a figyelmet, akik nyilván részben korukból következően is ma még kevésbé ismertek, de mi szeretnénk, ha minél többen ismernék őket. A jelenlegi díjazottakkal kapcsolatban sajnos a figyelemfelhívásnak van még egy szomorú aktualitása is. A kuratórium 7/2014-es, március 25-i határozata a következőképpen hangzik: a kuratórium a 2014. évi Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat a kárpátaljai magyarság érdekében végzett önkéntes munkájáért, a helyi fiatalság összefogásáért és megszervezéséért, a régió történelmi egyházaival és a meghatározó magyar társadalmi és szakmai szervezetekkel való együttműködéséért, a magyarság történelmi hagyományainak ápolásáért a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetségnek ítéli oda. A díj egy plakettből és az adományozást igazoló oklevélből áll. A díjjal járó juttatás összege nettó 1,5 millió forint. Tessék megtapsolni!

A figyelemfelhíváshoz, ha megengednek egy kis aktuális történetet – remélem, nem fog intim pistáskodásnak tűnni: tegnap délután Berlinben jártunk a miniszterelnök úr által vezetett delegációval. Angela Merkel német kancellárral tárgyaltunk, előtte való nap pedig Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével, és mind a két találkozónak a legfontosabb megbeszélendő témája az ukrajnai helyzet volt. Miniszterelnök úr – mint ahogy egyébként is – itt is világossá tette, hogy természetesen minden európai intézkedést, amit közösen elfogadunk, azt támogatjuk, különösen a német kancellár sokszor kétségbeesettnek tűnő erőfeszítéseit abban, hogy ezt a helyzetet valamilyen módon meg tudjuk oldani. De egyet ne várjanak tőlünk: semmi olyan intézkedést és semmi olyan döntést nem fogunk támogatni, ami Magyarországnak, a magyar nemzetiségnek, a magyar kisebbségnek, a Kárpátalján élő magyaroknak hátrányt jelent. Tehát a legfontosabb szempont, a legfontosabb érdek, ami minket vezet, hogy ebben a világban azok, akikkel összetartozunk, azok nem járhatnak rosszabbul, mint ahogy már most is élnek. Ellenkezőleg! A válságnak azon a megoldásán dolgozunk, ami őket jobb helyzetbe hozza, és a mi kapcsolattartásunkat és a nemzeti összetartozásunkat még erősebbé teheti. Ez a figyelemfelhívás is nyilván a díjjal jár, de számos más érdemük is itt van, amit majd a laudátor el fog mondani.

Köszönöm szépen a figyelmüket!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter