Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán beszéde a MOMOT XIV. kongresszusán

2015. Már. 20. Beszédek | Hozzászólások

Miniszterelnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! Főtitkár Úr! Tisztelt Kongresszus!

Mit gondolnak, vajon hány magyar ember hallotta életében ezt a szót: obezitológia? Valószínűleg csak egy elenyésző kisebbség. De a kóros elhízás kifejezését Magyarországon majdnem mindenki érti. A számokat is ismerjük, amelyek nem túl bíztatóak. Mégis fel kell tennünk a kérdést, hogy tudják-e az érintettek, hogy baj van. Adott esetben nagyon nagy a baj és ami talán ennél is fontosabb, hogy létezik gyógymód.

A hazai felmérések szerint az elhízás és a túlsúly gyakorisága a felnőtt népesség kétharmadát érinti. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az elhízottak aránya az elmúlt húsz évben megduplázódott. Magyarország jelenleg a harmadik helyen áll a kóros elhízás gyakoriságát tekintve a világranglistán. Gondolom erről a dobogós helyezésről szívesen lemondanánk. Ezért kell minden alkalmat megragadni arra, hogy változtassunk ezen. Önöknek ebben – akik itt vannak – kulcsszerepük van. Önöknek, akik tudatosan tekintik saját szakmai céljuknak azt, hogy előrelépjünk ebben az ügyben. Ezért tartottam én is fontosnak – és köszönöm elnök úrnak, hogy felkért a védnökségre -, hogy vállaljam ezt a szerepet.

Az üzenet nem az, hogy van-e erre gyógyszer, hanem az, hogy létezik erre gyógymód. És ha a módról beszélünk, akkor rögtön az életmódról is beszélünk. Ha az életmódról beszélünk – a foglalkozási hátteret nézve az Önök társaságának sokszínűsége éppen ez bizonyítja -, ha életmódváltozásról beszélünk, ha azért beszélünk életmódváltozásról, hogy a kóros elhízást csökkentsük Magyarországon, akkor a legszélesebb összefogásra van szükség. Akkor a köznevelésnek, az egészségügynek, a médiának, a családpolitikának, a sportnak – és még sorolhatnám -, mind-mind össze kell fognia azért, hogy ezen a területen kultúraváltás legyen Magyarországon, hogy kultúraváltás legyen az életmódban. Kis öniróniával azt is mondhatnám, mintha az Emberi Erőforrások Minisztériuma éppen azért jött volna létre, hogy a kóros elhízás elleni küzdelemben összekapcsolja a szinergiákat a sporttól, az egészségügyön át a szociálpolitikáig, a családpolitikáig, az oktatásig, a felsőoktatásig. Nincs olyan terület, amelyik ne kapcsolódna ehhez a küzdelemhez.

Nagyon fontos az, amit ezekben a – néha idióta – reklámokban látunk: mi volt előtte és utána. Ismerik ezeket a rémisztő képeket és néha az ember nem tudja, hogy mitől rémüljön meg jobban, ha például egy elhízás elleni reklámot lát. De Önök itt arról beszélnek, hogy mi van eközben. Önök felelősök azért, ami a két állapot közben történik – a gyógymód -, és Önök felelősek azért, hogy amikor az érintett elhagyja a terápiát, a kórházat, a kezelést, akkor ne csak súlyban változzon meg, hanem fejben is. Ez a kultúraváltás, hogy az érintett ne úgy menjen el, ahogyan jött.

Van egy kedves történetem, amely jelzi, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának fölsorolt ágazatai mellett van még egy ágazat, amely szintén érintett ebben a gyógymódban, ebben az életmódváltozásban. Ez az egyházügyekért is felelős államtitkárság. A történet még lelkipásztorként eset meg, amikor böjt kezdetén kihívtuk a gyerekeket az oltárhoz és elbeszélgetünk velük az istentisztelet témájáról. A kedvenc kérdésem ilyenkor, hogy mi a különbség a böjt, a diéta, a fogyókúra és az éhségsztrájk között. A gyerekek hihetetlen izgalmas válaszokat szoktak mondani. A böjtben nem a lemondás a lényeg, hanem az, hogy mi van helyette. Lemondunk valamiről és ami ennek a helyére kerül, az egy magasabb rendű cél – a vallásban ez természetesen transzcendens cél -. Ha az életcél magasabb, mint a fogyasztás vagy a fogyasztástól való tartózkodás az egészség érdekében, akkor máris ott vagyunk, hogy egy igazán jó fogyókúránál kell lennie ilyen magasabb rendű célnak.

Beszéljünk azokról az ügyekről, amelyekben együtt tudunk működni. Mi van előtte? A kóros elhízás megakadályozásakor ott van természetesen a sport. Ha van pozitív és jelentős eredménye annak a köznevelési változásnak, amiről annyi mindent hallanak Önök is – talán még ismerik is azt a szót, hogy KLIK -, hogy mióta 2012. szeptember 1-től felmenő rendszerben bevezettük a mindennapos testnevelést – hogy minden gyermek minden nap mozogjon egy iskolai óra keretében -, naponta már közel 900 ezer gyermek sportol. Ilyen még sohasem volt Magyarországon és idén szeptembertől már 1 millió 173 ezer gyermek fog minden nap részt venni testnevelésórán. Ettől az évtől elérjük, hogy a gyermekek 12 évfolyamon keresztül sportoljanak minden tanítási napon. Ez a tanároknak okozza a legtöbb gondot, de ennek megszervezésében a partnereink. A sport nem egyszerűen mozgás, hanem jellemet formál, egészséges életmódra nevel és stratégiai jelentőségű számunkra a diák- és felsőoktatási sport támogatása. Ezen felül oda kell figyelni az infrastrukturális háttérre is. Az ilyen típusú fejlesztésekre, csak belföldi forrásból ebben az évben 12 milliárd forintot fordítunk tanuszoda, tornaterem és tornacsarnok építésre három típusban. Az alaptípus egy kisiskolánál is egy nagyon jó tornatermet biztosít, egészen azokig a típusokig, amelyek nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmasak.

A sportolás és a testmozgás iskolai kereteken belül egyre népszerűbb Magyarországon. A 2009. évi 5%-ról négy év alatt 15%-ra nőtt a rendszeresen sportolók aránya. Ez a felmérés egy olyan visszajelzés, amely szerint érdemes ezen az úton haladni. Beszédes adat az is, hogy 100 ezer fővel, 330 ezer főre növekedett az igazoltan sportoló gyermekek száma 2010 és 2014 között. Ha így haladunk, akkor 2018-ra elérjük, hogy félmillió gyermek fog az egyesületekben igazoltan sportolni. Fel kell hívni a figyelmet a mozgásra, hogy életmóddá váljon a mindennapi életünkben. Ez a következő pont, amiben együtt kell működnünk.

Az egyik legfurcsább politikai tapasztalatom az elmúlt két évben a sótartó vita volt. Nem tudják elképzelni, hogy polgármesterek milyen szenvedélyesen tudnak nekimenni a miniszternek és milyen szenvedélyes beszédeket tudnak tartani arról, hogy alapvető emberi jog a sótartó. Sokat tanultam ezekből a vitákból, de leginkább azt, hogy milyen nagy szükség van Önökre. Még falusi lelkészként azt tapasztaltam, hogy a bizalom kérdésében a háziorvos a legnagyobb riválisom. A jó orvos nincs bizalom nélkül. A szaktudás nagyon fontos, de ha Önök el tudják mondani a bajba kerülteknek, hogy a kóros elhízás gátolja őket a teljes életben és fel tudják hívni ezekre a figyelmet, akkor ez nem lesz propaganda.

Rengeteg adatot hoztam magammal, hogy az előző ciklusban mennyit költöttünk az egészségügyi ágazatra, de Önök mindegyikre tudnának egy negatív példát is mondani. Egy sikertörténetet azonban meg kell említenem, amit a WHO is módszerként ajánl számos országban: ez a népegészségügyi termékadó. 2011 óta megközelítőleg 20 milliárd forint folyik be évente a népegészségügyi termékadóból a költségvetésbe, amelyből részben a béremelést finanszíroztuk. Van egy megállapodásunk a kormánnyal, amely szerint a népegészségügyi termékadóból befolyt összeget az egészségügyre fordítunk. Ha ilyen rendszereket tudunk felépíteni, akkor az adózás megítélése is más lesz előbb-utóbb Magyarországon. Hasonló intézkedés, hogy a szerencsejátékból befolyt összegeknek a nagy részét a kultúrára fordítjuk. Az OEFI felmérése szerint 25%-kal csökkent azoknak a termékeknek a fogyasztása, amelyekre kiterjesztettük az népegészségügyi termékadót. De a népegészségügyi termékadó nem ér semmit, ha nincs meg a bizalmi alapú felvilágosítás, amelyről korábban beszéltem.

Hoztam egy Szent-György Albert idézetet: „Egy sportcsapat a társadalom kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb társadalmi erényekre.” Nagyon fontos, hogyha ezek megszületettek, akkor fenn kell tartanunk a motivációt. Ehhez fontos lépés, hogy minél többen szembesüljenek az egészségügyi állapotukkal és hogy minél többen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, amelyben szintén jelentős előrelépés történt.

Üdvözlöm az Önök szervezetének az összefogását, fogjunk össze a MOMOT-tal az elhízás ellen. Üdvözlöm az Önök által szervezett országos szűrőnapot az elhízás ellenes nap alkalmából május 22-én. Ez a kezdeményezés is példázza, hogy az Önök szervezete az elhízás elterjedésének visszaszorításáért, az aktív testmozgás elterjesztéséért, a mozgásban gazdag életmód kialakításáért intenzív szakmai munkát végez. Elismerésre méltó, ahogyan a tudományos kutatás eredményeit alkalmazzák, miközben figyelmet fordítanak az elhízást kísérő betegségek felismerésére és megfelelő kezelésére. Köszönöm a hazai elhízástudomány érdekében végzett kiemelkedő munkájukat. Kívánom, hogy legyünk szövetségesek a továbbiakban is, hogy még eredményesebben dolgozhassanak.

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter