Close
2018. július
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Balog Zoltán beszéde a Nemzeti Színház évadnyitóján

2013. aug. 21. Beszédek | Hozzászólások

 

Elnök Úr, Igazgató Úr! Tisztelt Társulati Tagok!

 

A legfontosabb bíztató szavak már elhangoztak. Először is az, hogy Árpád: Árpád vezér, Árpád rendező és Árpád igazgató a színészet és a színészek oldalán áll. Ez bíztató ebben a pillanatban. Én is szeretnék szerényen csatlakozni ehhez a táborhoz, akik a színház és a színészek oldalán állnak. Önöknek nagyon nehéz dolga van, nekem pedig ebben a pillanatban nagyon egyszerű a feladatom; nekem csak azt kell mondanom, hogy az önök nehéz feladatának a teljesítéséhez a kulturális kormányzat minden szükséges segítséget meg fog adni. A többi az az önök dolga. A feladatuk lényege, hogy olyan színházat műveljenek, mely méltó a Nemzeti Színház megnevezésre.

Mi a méltó? Abba természetesen beleszól majd a közönség, amelyik szavaz jegyvásárlással és másként. Beleszól a tágabb közönség, az ország szakmai és általános nyilvánossága, és talán még a kötelező visszafogottsággal beleszólhat a kormányzat is; kifejezheti az elismerését, vagy éppen az elégedetlenségét.

Ezen a ponton mindenképpen szeretném kifejezni a köszönetemet Fekete Péter miniszteri biztos úrnak, aki sokat segített abban, hogy a váltás a körülményekhez képest zökkenőmentes legyen. De mégis a legfontosabb az a méltóságban, hogy az önök belső meggyőződésének, annak a mércének, amelyet a művészi hitvallásuk jelent, megfelelnek-e vagy sem.

Nem beszéltük meg az idézeteket, de én is az igazságról hoztam egyet Jerzy Grotowskitól, aki nemcsak Vidnyászky Attilára, hanem rendező- és színészgenerációk tucatjára volt nagyon komoly hatással, és van nagyon komoly hatással. Ő írja egy helyen: „A néző szereti a könnyű igazságokat, de mi nem azért vagyunk, hogy a néző kedvében járjunk. Azért vagyunk, hogy kimondjuk az igazságot.”

Nem az igazságokat, hanem az igazságot. Persze az jó, hogyha a nézők kedvében járnak a nehéz igazsággal is, de Grotowski valóban magasra teszi a mércét, azt is mondhatnánk, hogy a legmagasabbra. De amikor az ember egy ilyen nehéz mondattal találkozik, és úgy gondolja, hogy ez azért túl sok, akkor érdemes mindig megfordítani a dolgot, és megkérdezni, hogy: miért, lehet kevesebb? Lehet-e kevesebbet akarni, minthogy az igazságot mondjuk, az igazságot éljük. Ráadásul az igazságot mondani és tenni, annak van hozadéka, annak van haszna. Ha nem is a haszonelvűség, a materiális haszonelvűség értelmében, de mégis csak haszna van. Grotowski előtt kétezer évvel egy evangélista melléknevű ember, egy János nevű zsidó ember azt írta: az igazság szabaddá tesz titeket.

Ezt a szabadságot kívánom önöknek az alkotásban és az életben.

 

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter