Close
2018. július
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Balog Zoltán beszéde a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál záróceremóniáján

2013. aug. 21. Beszédek | Hozzászólások

 

Szép jó estét kívánok mindenkinek!

Valóban van-e jobb, szebb dolog, minthogy itt ülni egy nyári estén, a háttérben a gyönyörű Makovecz-templom, és önök pedig örülnek annak, hogy ilyen csodálatos táncokat láthatnak.

2003-ban jártam itt, és akkor is lenyűgözött már az, hogy Százhalombatta és a környék össze tudják hozni ezt a fesztivált, úgy, hogy rengeteg önkéntes van, rengeteg öröm, fáradtság, és egyszerre van benne profizmus és lélek. Ami nagyon nagy dolog, mert vannak, akik profik, aztán megcsinálják a dolgot, mert megfizetik érte őket, vannak, akik meg lelkes amatőrök, és aztán kisebb-nagyobb hibákkal előre megy a dolog, de hogy valakik egyszerre profik, és még lélek is van benne, ez valóban elismerésre méltó. Valószínűleg ez ennek e fesztiválnak a titka. Hogyha elgondolkozik az ember, hogy százegynéhány országból ide jönnek most már ki tuja, hány ezren az elmúlt húsz évben, mi vonzza őket Százhalombattára. Az különösen izgalmas, amikor egy dél-koreai megpróbálja kimondani azt, hogy Százhalombatta, azért az egy komoly teljesítmény.

Én úgy gondolom, hogy a vendégszeretet a különlegessége ennek a fesztiválnak, hogy önök otthont adnak nekik, megnyitják az otthonaikat, vendégül látják őket, ez egy valóban nagy dolog. És, hogy ilyen különleges dolgokra képesek, mint Pál Lajos – én láttam már sok karmestert, világhírű karmestereket is, de hogy tangóharmonikával is lehet vezényelni, ezt azért nem gondoltam volna, úgyhogy ehhez külön gratulálok.

Ennek a fesztiválnak a tartalma nem más, mint a népzene. Minden népnek és nemzetnek a saját kultúrája, annak a bemutatása, mert a népi kultúra az egy olyan érték, ami formálja az embernek a szabadidejét, nemcsak hogyha népi táncot tanul, és azt gyakorolja, hanem az egész életét. Formálja a viszonyunkat a világunkhoz, a természethez, a családunkhoz, a történelmünkhöz, a jövőnkhöz, mindahhoz, ami igazán fontos az életben; a szomorúsághoz, a gyászhoz, a szerelemhez a munkához és minden máshoz is.

Valóban nagy dolog ez, és önök ismerik ezt a titkot, hiszen az a mozgalom, ami itt elindult most már a környező városokban, falvakban sok száz gyermeknek tanítja meg a népi kultúrának a tánc részét, az ének részét.

Én csak azt tudom kívánni önöknek, hogy ez így maradjon továbbra is, és hogy minden évben újra együtt örüljünk annak, hogy összetartozunk, és hogy örömmel jönnek hozzánk, és mi örömmel tudjuk fogadni a külföldi barátainkat.

Gratulálok Százhalombattának, és minden településnek, akik részt vesznek ebben a fesztiválban!

Isten éltesse Önöket!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter