Close
2019. május
h k s c p s v
« máj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Balog Zoltán beszéde a Szegedi Szabadtéri Játékok megnyitóján

2014. Júl. 4. Beszédek | Hozzászólások

Szép jó estét kívánok mindenkinek, minden szegedinek és nem szegedinek, minden nézőnek és minden szereplőnek!

Csak azért veszem néhány percre igénybe a türelmüket és a figyelmüket, mert szeretnék gratulálni a szegedieknek, szeretnék gratulálni ahhoz, hogy a dóm felújításából nem az következik, hogy idén nincs Szegedi Szabadtéri Játékok, hanem igenis van. Egy nagyon sajátos akcióval és közös vállalkozással sikerült egy jobb helyzetet teremteni, mint előtte. Ami változott ezzel a különleges színpadtechnikával, ami valóban Európában, ha nem is egyedülálló, de mindenképpen a legmagasabb színvonalon van, a különbség az előzőekhez nem a méretben van, hanem abban, hogy eddig a közönséggel szemben volt a templom, most pedig önök mögött van a dóm.

Mi máson is gondolkoztam volna Szegedre jövet, mint azon, hogy mi a jobb az embernek, ha előtte magasodik a templom, vagy hogyha mögötte van. Mert ha előtte magasodik, akkor az kijelöl egy irányt, talán még egy kicsit egy felemelt mutatóujj is, egy kis figyelmeztetés. Ha meg mögötte van a templom, akkor megvetheti a hátát, és úgy néz szembe az élet nehézségeivel.

Itt most a színészekkel szemben a templom két gyönyörű tornya, úgyhogy ők ebből mindenképpen inspirációt meríthetnek. De akár előttünk van a templom, akár mögöttünk, a lényeg mégiscsak az – és Szegeden valóban 55 éve, meg már előtte is az volt a lényege ennek a csodálatos fesztiválnak -, hogy a szakralitás és a művészet itt találkozhatnak egymással.

Hogyha jó a művészet, akkor a szakralitás inspiráló. Hogyha jó a művészet, akkor az megemel bennünket egy olyan magasságba, ahova a hétköznapokba nem tudunk eljutni. A művészet és a szakralitás találkozása adja a sajátos hangulatát és jelentőségét ennek a térnek, ennek a fesztiválnak. Én ehhez kívánok mindenkinek jó szórakozást!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter