Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Balog Zoltán beszéde az új salgótarjáni bölcsőde átadásán

2014. okt. 6. Beszédek | Hozzászólások

Tisztelt Polgármester Asszony! Kedves Képviselőtársam! Kormánymegbízott Úr! Kedves jelenlevő Salgótarjániak!

Ma ugyan nemzeti gyásznap van, de mi mégis egy örömteli eseményre jöttünk össze, és ez rendben van így, hiszen azt jelzi, hogy az élet mindig erősebb, mint a halál, a jövendőért dolgozunk, és érdemes a jövendőért dolgozni. Amikor egy bölcsődét nyitunk meg, akkor természetesen a gyermekeinkre gondolunk. Jó, hogy itt vannak az óvodások, ezen a téren. Hagy mondjam azt, hogy Salgótarján trendi város. Nem tudom, hogy ennek örülnek-e. Magyarországon az elmúlt négy évben egy bölcsődeépítési hullám bontakozott ki. Gondoljanak bele, hogy négy év alatt 6 000 új bölcsődei férőhely jött létre, és 4 800 megújult, tehát több mint 10 000 bölcsődei hely az, aminek örülhetnek a szülők és a gyerekek. Ez 107 új bölcsődét jelent, és ebben a 107-ben benne van Salgótarján is, aminek nagyon örülök. 28 milliárd forint jutott erre a programra, elsősorban európai uniós forrásból, de az önkormányzatok is hozzáteszik a saját részüket, leginkább azzal, hogy valóban olyan jól menedzselik ezeket a forrásokat, hogy aztán meg is valósul, amit szeretnénk. Húsz százalékkal növeljük így a bölcsődei férőhelyek számát.

Miért fontos a bölcsőde? A bölcsőde – bármilyen furcsán is hangzik – nemzetstratégiai jelentőségű hely. Ugyanis azt a szomorú tényt kell közölni, hogy 1980 óta Magyarországon kevesebben születnek, mint ahányan meghalnak, tehát egy demográfiai mélypont felé haladunk – hála Istennek, az elmúlt két évben azért, ha nem is fordult meg a trend, de csökkent a szám az elhalálozók és az újonnan születettek között. Minden európai felmérés azt mondja, hogy a legnagyobb akadálya a gyermekvállalásnak az, hogy a nők nem tudnak egyúttal munkát is vállalni a gyermekvállalás mellett. Azokban az országokban, ahol olyan jók a gyermekellátó intézmények, hogy az édesanyák meg tudják oldani a munka melletti gyermeknevelést, ott bizony növekszik a női munkavállalás, és ott növekszik a gyermekek száma

Tehát munkahely, munka és gyermeknevelés együtt – azért hangsúlyoznám itt, mint gyakorló édesapa, illetve nagyapa, hogy ez nemcsak az édesanyák dolga, hanem az édesapáké is. Hogyha munkahelyről beszélünk: ezekkel az új bölcsődei helyekkel 1 000 új munkahely jön létre Magyarországon. Az elmúlt három hónap számai azt mutatják, hogy a női foglalkoztatottság – nyilván ez a két dolog összefügg egymással – három százalékkal növekedett Magyarországon.

Azok az intézkedések, amelyek az elmúlt négy évben megvalósultak: a „gyed extra” intézkedés, ami levetővé tette a gyed és gyes folyósítása mellett a gyermek egyéves korától a korlátlan munkavégzést. Már ez is eredményeket mutat. Amennyiben az édesanya a gyed mellett keresőtevékenységet folytat, igénybe veheti a bölcsődei ellátást – eddig ez nem így volt. A bevezetés óta eltelt fél évben 11 200 édesanya tudott munkába állni a gyermekgondozási ellátás folyósítása mellett. Az első negyedévi adatokhoz képest mintegy 12 százalékkal emelkedett az ellátás mellett dolgozók száma. Ez is jelentős intézkedés volt. Tehát három dolog van itt, amit meg kell oldanunk: a gyermekvállalás erősítése, a női munkavállalás, és a család anyagi biztonsága – az a csúnya mondat nem hangozhat el többé Magyarországon, hogy a gyermekvállalás szegénységi kockázat; bizony ez még az elmúlt időben így volt. A női munkavállalást szolgálja ez a bölcsőde is, és ehhez kapcsolódik természetesen a gyermekek egyéb ellátási formája.

Hogyha szabad itt a szülőkhöz néhány szót intézni: az persze nagyon fontos, hogy munkát tudjunk vállalni a gyermeknevelés mellett, de legalább olyan fontos, hogy minőségi időt töltsünk a gyermekeinkkel. Mert, ha valóban úgy töltjük el az időt a gyermekeinkkel, hogy valóban velük foglalkozunk, mi rájuk figyelünk, ők ránk, nem csak úgy otthon vannak meg mi is, akkor ez a nevelésben egy olyan pluszt jelent, amire szüksége van a következő generációnak.

Miután itt vannak a gyerekek is, hadd említsem azt a történetet – bizonyára ismerik a Micimackóból –, amikor Micimackó és Malacka Füles születésnapjára igyekeznek az ajándékkal, egy csupor mézzel és luftballonnal, és mire odaérnek, a méz elfogy, a luftballonok pedig kipukkadnak. De aztán mégiscsak tovább játszanak a csuporral. Talán még emlékeznek a gyermekkorukra: az elpukkant luftballonnal is lehet játszani, hogyha az ember az ujjára húzza, és akkor egy ilyen kis luftballont csinál belőle, azt pukkantgatja, azt például egy jó szórakozás tud lenni. Lehet, hogy ez már csak óvodáskorúaknak ajánlott, de mindenképpen érdemes ezt kipróbálni. Halálra lehet idegesíteni a szülőket azzal, ha az ember a fogához dörzsöli, akkor nagyon furcsa hangot ad.

A beszéd végén mindenképpen szeretnék gratulálni a városnak, merthogy én a ciklus második felében lettem miniszter, de az egyik első látogatásom ide vezetett, amikor az adósság elengedésről beszéltünk. Ha van város, amelyik az adósságteher megszabadulásából valóban elemelkedett, akkor az Salgótarján. Azok mellett a dolgok mellett, amik közös felelősségünk, és feladtunk képviselő úrral és polgármester asszonnyal a városnak, az önkormányzatnak, az államnak, a központi államnak, a kormánynak, amellett három plusz dologról beszéltünk.

A bölcsőde akkor már komoly tervezés alatt állt, de én azt ígértem, hogy azt, amit a város nagyon szépen elindított, hogy valóban ne egy olyan megyeszékhely legyen, ahol nincs színház, azt megtámogatom a saját keretemből. Ez megvalósult, és nagyon örülök, hogy működik a színház, mert ehhez a salgótarjániaknak is joga van. A másik dolog pedig a felsőoktatás volt; Salgótarján az egyetlen megyeszékhely Magyarországon, ahol nincs felsőoktatási intézmény. Az ígértük, hogy ebben is segíteni fogunk, és talán még a héten sikerül az Óbudai Egyetemmel aláírni az együttműködési megállapodást. Ez a dolog is megvalósul.

Erről eszembe jut – ha már egy nemzetközi mesét mondtunk – egy székely történet is, egy székely anekdota arról, amikor a székelyek úgy gondolják, hogy az mégsem tartható, hogy a saját településükön nincs plébánia, akkor azt gondolnák, hogy építenek egy plébániát. Megépítik a plébániát, elmennek a püspökhöz, és akkor mondják azt, hogy most már van plébánia, és mondja a püspök, hogy hát, de nincs plébános. És akkor azt mondják: ahol tó van, ott előbb-utóbb lesz béka is. Úgyhogy ahol bölcsőde van, ott előbb-utóbb lesz gyerek is, és több gyerek. Úgyhogy sok gyermeket, és örömteli, derűs jövőt kívánok Salgótarján minden polgárának, és az egész városnak!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter