Close
2018. július
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Balog Zoltán beszéde Czeizel Endre kitüntetése alkalmából

2014. aug. 28. Beszédek | Hozzászólások

Tisztelt Professzor Úr! Kedves Czeizel Család, Elnök Úr, Rektor Úr, Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársam!

Aki sokat és mélyen foglalkozik titkokkal, az előbb-utóbb maga is titokzatos ember lesz. Aki megpróbál belelátni az öröklődés, a születésünk titkaiba, és aztán a gyermekkor titkaiba, vagy éppen beavatást nyer a tinédzserkor titkaiba, az ifjú emberek, a felcseperedő emberek életébe. Aztán vannak titkai az anyai és apai létnek is, meg titkai a tudósoknak, a közszereplőknek. A születésünk titkaival kezdődik az életünk, és aztán jön az élet titkainak sora, egészen addig az utolsó nagy titokig, a titokzatos végig, ami persze a kezdetből indul, csak hát az különbözteti meg talán tőle, hogy több benne a bölcsesség – és talán a félelem is.

Egy olyan embert köszöntünk, egy igazi kiváló tudóst, aki bizonyítja, hogy a tudomány gyakran elképzelhetetlennek és befogadhatatlannak tűnő titkaiba is be lehet avatni másokat is, és hát ezek a tudományos titkok, valójában az életnek a titkai. Professzor úr életművét az új utak keresése jellemzi, sokszor bizony a szélmalomharcok, a népszerűség és a siker, a magaslatok, de hát bizony a mélységek is. Sokszor a küzdelem a tudományos és emberi igazságért, néha felemás elégtételek, új és újabb kezdetek, és hát a titkok közvetítése, mert az igazi tudós a titkát egy olyan nyelven tudja elmondani és megosztani az emberekkel, hogy azt közel, közelebb érezhetik magukhoz. Nagy tudás, nagy bölcsesség, nagy képesség másoknak az életét izgalmassá tenni. Nagy tudás arra rádöbbenteni az embereket, talán egy egész generációt, hogy az életünk fontos, az életünk értékes, az életünk izgalmas, az életünk titokzatos, és hogy ennek a titoknak a részeseivé válhatnak a családjukban és a saját életükben.

Egy korábbi könyvében ezt írta professzor úr: „Az embereket boldoggá a szerelem, kiegyensúlyozottá a jó magánéletük, megelégedetté pedig a gyermekeik tehetik.” Mert valóban a legnagyobb ajándék a gyermek, és ő mindig fáradhatatlanul küzdött azért, hogy ebből az ajándékból minél több család részesülhessen. Ahogy segített abban is, hogy a gyermekvállalásról hozott döntések tudatosabbak és felelőségteljesebbek legyenek. Annak idején szerkesztőként, televíziós műsorvezetőként olyan felejthetetlen sorozatokat készített, mint Az öröklődés titkai, Születésünk titkai, ami a családtervezés, a gyermekvállalás korszerű módszereit közvetítette, és mégis köze volt ahhoz az ősi tudáshoz, amit valamilyen módon generációk óta továbbadunk a gyermekeinknek, az utánunk következő generációnak. Könyveiben kutatta a magyarság genetikáját; a zeneszerző, a költő-, a természettudós, a festőgéniuszok rendkívüli tehetségének eredetét még izgalmasabbá tette. Aztán a rendszerszerű megoldások, a rendszerszerű kísérletek, amelyeknek struktúrákká kellett volna válniuk ebben az országban; a veleszületett rendellenességek országos nyilvántartása, az úgynevezett kóroki monitor, a genetikai tanácsadás, az optimális családtervezési modell, a magzatvédő vitaminok fejlődési rendellenességeket megelőző hatásainak kutatása és kifejlesztése. Érdekes, vagy talán nem is érdekes módon – magyar sors az ilyen – először ezért az Egyesült Államokban jutalmazták Kennedy-díjjal.

Sok ember, magyar ember szívében és könyvespolcain, ismeretterjesztő irodalmunkban ott van az a tudás, amit Önnek köszönhetünk a genetika és az orvostudomány területén. Évtizedes munkássága, iskolateremtő tevékenysége, a magyar szellemi és kulturális élet fontos magaslata, mint ahogy az állam oldaláról, az egészségügyi kormányzat oldaláról a Semmelweis-díj egy olyan magaslat, ami valóban a legjobbaknak jár. Ön méltó erre a díjra, ezért kapja meg ma a Semmelweis-díjat, és ez egy fontos dolog, számunkra is fontos dolog. De van ennél még egy fontosabb dolog: az ember élete, az eddigi munkája ne legyen hiábavaló. Azért vagyunk itt együtt, hogy segítsük azt, gondoskodjunk mi is arról, hogy ez a munka ne legyen hiábavaló.

Professzor úrnak azt kívánom, hogy az az erő és bölcsesség maradjon vele ezután is, amivel mások életét széppé, gyümölcsözővé tudta tenni.

Köszönöm a figyelmet!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter