Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Balog Zoltán beszéde Miskolc Lyukóvölgy városrészében

2014. feb. 21. Beszédek | Hozzászólások

Tisztelt Polgármester Úr, Képviselő Úr, Igazgató Úr, Tisztelt Megjelentek!

Nem kell ahhoz miskolcinak lenni, hogyha valaki azt hallja, hogy Lyukóvölgy, akkor mindenfajta rossz dolog jusson eszébe. Ebben az ünnepi pillanatban miért ne beszélnénk erről, hiszen Lyukóhoz annyi rossz dolog kötődik, annyi nyomorúság, emberi szenvedés, és bizony olyan bűnözés is, amely egy város és egy ország vezetését nem hagyhatja hidegen. Ez nem az a kormány és nem az a városvezetés, amelyik megengedhetné magának azt a luxust, hogy lemondjon ezekről az ügyekről, ezekről a bűntettekről.. Nem akarok ünneprontó lenni, de amikor egy korábbi kormány államtitkára azt mondta, hogy ő azt hitte eddig, ilyen csak Dél-Amerikában van, akkor mondtam, hogy ha korábban eljött volna, akkor tudná, hogy bizony Magyarországon is számos olyan nyomorúságos, hátrányos helyzet van, amelyen kötelességünk változtatni.

Van itt még egy dolog, amit mindenképpen ki kell mondani: ez elsősorban itt ezen a területen és az ország számos helyén a magyarországi cigányságot érinti, az ő helyzetükről van szó.

Ebben az ügyben Magyarországon súlyos félreértések vannak. Az egyik súlyos félreértés az, hogy tulajdonképpen a cigányok mind bűnözők, így kizárólag a rendvédelmi szerveknek van velük dolguk. Egy másik téves elképzelés szerint a cigányok kizárólag áldozatok, úgyhogy nekünk kötelességünk rajtuk segíteni.

A mi kormányunk azon az állásponton van, hogy a cigány emberek, a magyarországi cigány közösség tagjai olyan magyar állampolgárok, akiknek segítségre van szükségük, azonban elvárhatjuk azt, hogyha segítséget kapnak, akkor éljenek ezzel a lehetőséggel, és ők maguk is teljesítsenek ebben az ügyben.

Ez a közösségi központ éppen arra van, hogy ezt megértessük, elfogadtassuk és megtanítsuk, hiszen ez magától nem megy. Azt szoktam mondani, hogy az akarást is meg kell tanítani. Ez a központ erre szolgál: az akarás megtanítására. Arról senki sem tehet, hogy hova születik, de hogy aztán mit csinál az életéből, azért már felelős még akkor is, ha nagyon hátrányos helyzetű. És mi is felelősek vagyunk, hogy megadjuk a megfelelő segítséget.

Nagyon örülök annak, hogy itt egy olyan együttműködés bontakozott ki az egyházi közösség, a város vezetése, a helyi vezetés, a magyar kormány között, a családosoknak, a gyermekeknek, azoknak, akik a munka világában akarják keresni a boldogulásukat. Ez az együttműködés az, amelyben előre tudunk jutni, és ebben az érintetteknek is részt kell venni, tehát magának az Országos Roma Önkormányzatnak, a helyi cigány kisebbség vezetőinek is, mert az szoktam mondani, hogy a magyarországi cigányság ügye egy olyan súlyos gond, hogy nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy kizárólag a cigányokra bízzuk. Másik oldalról pedig nem engedhetjük meg magunknak, hogy kihagyjuk őket belőle. Tehát partnerként hívjuk a magyarországi cigányságot. Itt Miskolcon is partnerként hívjuk őket, a vezetőiket, a lassan alakuló értelmiségieket.

Ha Miskolcot hallom romaügyben, nemcsak Lyukóvölgy jut eszembe, hanem a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat egy gyöngyszeme, a görögkatolikus egyház által fönntartott szakkollégium is, ahol egyetemista, főiskolás roma fiatalokat mentorálunk, segítünk abban, hogy aztán majd ők is segíteni tudjanak az övéiknek. Ebben is vannak már pozitív tapasztalataim. Gratulálni szeretnék képviselő úrnak, polgármester úrnak, meg szeretném köszönni Latorcai államtitkár úrnak, hogy szívén viselte ezt az ügyet, és nem utolsósorban a Türr István Képző és Kutató Intézetnek – az új neve TKKI –, amelynek a feladta az, hogy területi fejlesztésben a partnereket összefogja, és előrevigye ezeket az újításokat.

Végül azt a vágyamat és reményemet szeretném kifejezni, hogyha 5 vagy 10 év múlva – gyakrabban fogok jönni, megígérem, és ez nem fenyegetés – visszajönnék, akkor az épület legalább ilyen jó állapotban legyen, merthogy azok, akik itt segítséget találnak, maguk is gondoskodjanak ennek a fenntartásáról.

Sok sikert kívánok minden érintettnek!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter