Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán beszéde Szeleczky Zita születésének 100. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen

2015. ápr. 18. Beszédek | Hozzászólások

Tisztelettel köszöntöm az ország és a Kárpát-medence minden részéből összejött vendégeket – mondjuk így: Szeleczky Zita tisztelőit!

Az egy nagy dolog, ha valakit nem engedünk elmenni, mert nem engedjük, hogy az emléke megfakuljon. Hogy ilyen sokan összejöttünk ma, azt mutatja, hogy egy olyan nép vagyunk, akik ragaszkodnak ahhoz, akikre büszkék lehetnek, akik szeretik a saját nemzetüket. Mi Szeleczky Zitában azt tiszteljük, hogy bárhova vetette a sors ebben a világban, nemcsak mindig magyar maradt, hanem mindig szolgálta is a magyar közösségeket akár Argentínában, akár Ausztráliában, akár az Egyesült Államokban. Mi, Nekézsenyiek, akik itt töltöttük az életünket, vagy legalábbis a gyerekkorunkat, tudjuk, hogy ez a világ legszebb helye, még hogyha nehéz is itt az élet. Úgyhogy mi pontosan értjük, hogy a művésznő miért érezte itt magát jól gyermekkorában, miért szerette járni itt a hegyeket-völgyeket, az erdőt és a mezőt.

Hogyha szeretünk egy népet, akkor szeretjük a földet is, amelyiken él, azt az országot, ahol él. Mi nagyon jól értjük, hogy miért olyan jó itt lenni. Szeleczky Zita a hangjával elbűvölt, elvarázsolt sokakat – százakat, ezreket, százezreket. Hangját megőrizte a magnószalag, megőrizte a hanglemez. A mi dolgunk az, hogy az emlékét őrizzük, ne engedjük elfelejteni, mert egy országnak akkor van jövője, ha élő múltja van. Nem akarunk a múltba feledkezni, de mindenképpen szeretnénk azt, hogy akik ezt az országot naggyá tették, akik ezt az országot széppé tették, azokat ne felejtsük el.

Egy egészen sajátos stílust képviselt a művésznő, úgy is lehet mondani: Szeleczky Zita-stílus, ami azt jelenti, hogy a művészetébe teljes mértékben beleadta az érzelmeit, és teljes mértékben azonosult azzal a produkcióval, amit előadott. Vannak, akik azt a fajta lelkesedést, az a fajta korszeretet, amit ő képviselt, ma már egy kicsit ósdinak, régimódinak tartják. Mi meg úgy gondoljuk, hogy e nélkül a magyarok szegényebbek lennének. Lesz még olyan a világ, hogy éppen erre a lelkesedésre, éppen erre a hazaszeretetre, éppen erre az emberszeretetre, éppen erre a magyar szeretetre lesz szükség. Mi meg addig is őrizzük az emlékét. Isten éltessen mindenkit, aki eljött! Isten éltesse sokáig Szeleczky Zita emlékét!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter