Close
2018. július
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Balog Zoltán díjakat adott át magyar kultúra napja alkalmából

Balog Zoltán díjakat adott át magyar kultúra napja alkalmából
 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Márai Sándor-, Csokonai Vitéz Mihály- és Könyvtári Minőségi Díjakat adtak át a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségen a Petőfi Irodalmi Múzeumban, 2015. január 22-én.

Magyar kultúra nélkül nincs nemzeti tudat, társadalmi szolidaritás és gazdasági eredmények sincsenek – mondta ünnepi beszédében Balog Zoltán. A miniszter kiemelte: a magyar kulturális szövetségi rendszer milliónyi ember egyezsége arról, hogyan értelmezik, hogyan írják le a valóságot. Egyetértésük nélkül nincs közös nyelv, és ha nincs közös nyelv, akkor még a legelemibb gondolatainkat sem tudjuk megosztani egymással. Ősi törvényünk azt mondja: tartsd meg a kultúrát és a kultúra meg fog tartani téged – tette hozzá.

A tárcavezető szerint a kultúra nemzeti, közösségi és személyes ügy egyszerre. Olyan védőburok, amelyen belül felépíthetjük az emberi méltóság világát. Az emberi erőforrások minisztere elmondta: egyre többet tesznek azért, hogy kiérdemeljék a kultúratámogató kormány elnevezést. Ezt bizonyítják az utóbbi évek nagyberuházásai, az idei fontos nemzetközi programok és az, hogy a 2015-ös költségvetésben 1,1 milliárd forinttal növelték a kulturális célokra fordítható forrásokat.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: csak erős kulturális identitással válhatunk erős nemzetté. Napjaink legnagyobb kulturális feladata hazánkban az, hogy újból megtaláljuk a kultúra közösségépítő és életminőséget javító szerepét.

A XX. századi kisebbségi lét kérdéseinek újszerű és hiteles prózai ábrázolásáért Márai Sándor-díjban részesült:

Tompa Andrea, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának adjunktusa, a Színház című folyóirat szerkesztője.

 Csokonai Vitéz Mihály-díjban részesült alkotói kategóriában

a táncházmozgalom és a népzenei hagyományok ápolásáért, a népzenész- és énekes-képzés területén végzett tevékenysége elismeréseként  Szűcsné Molnár Erzsébet, a szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola tanára,

néptáncos színpadi előadói tevékenysége, alkotói, néptánc-pedagógusi munkája elismeréseként Demarcsek György, a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese.

Csokonai Vitéz Mihály-díjban részesült közösségi kategóriában

 az amatőr színjátszás, a színházi nevelés területén hosszú időn át végzett tevékenységükért, közösségformáló-, értékteremtő munkájukért, a fővárosi Ascher Oszkár Színház,

 a Palócföld népdalainak, népviseletének, néphagyományainak ápolásáért, autentikus megőrzéséért, továbbadásáért a Bogácsi Pávakör,

 hagyományőrző, közösségteremtő, néptánc oktatói és előadói tevékenységéért a Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyüttes.

 Könyvtári Minőségi Díjban részesült Minősített Könyvtárként végzett kiemelkedő színvonalú innovatív szolgáltatásai, szakmai tevékenysége elismeréseként a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár.

 udapest, 2015. január 22.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter