Close
2017. november
H K S C P S V
« okt    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kulturális és oktatási együttműködési megállapodást írt alá Balog Zoltán bolgár kollégáival

Kulturális és oktatási együttműködési megállapodást írt alá Balog Zoltán bolgár kollégáival
 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Vladimir Penev, a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere és Nikolay Miloshev oktatási, ifjúsági és tudományos ügyek minisztere 2013. április 2-án a Sándor-palotában kulturális és oktatási együttműködési megállapodást írtak alá.

A 2013-2015-ös évekre szóló megállapodás célja, hogy erősítse a két ország és állampolgárai közötti hagyományos barátságot és megértést, továbbá hogy az együttműködés révén hozzájáruljanak a közös európai kultúra gazdagításához.

A szerződés elősegíti az alkotóművészek, szakemberek, együttesek, szólisták részvételét a két ország fontosabb rendezvényein, nemzetközi fesztiválokon, versenyeken, bátorítja a közvetlen együttműködést Magyarország és Bulgária kulturális és művészeti intézményei, szakmai egyesületei között.

A szerződés ösztönzi a művészek és művészeti együttesek cseréjét kereskedelmi alapon, impresszáriós irodák közvetítésével, ösztönzik továbbá a kapcsolatok fejlesztését a szerzői joggal összefüggő jogok területén.

A két ország maximális segítséget nyújt a kulturális intézetek fenntartásához, működéséhez, hogy azok a lehető legkedvezőbb jogi, szervezeti és pénzügyi feltételek között folytathassák kultúraközvetítő tevékenységüket.

Mindkét ország támogatja a Bulgáriában kétévente megrendezendő Liszt-Bartók zongoraversenyen történő magyar részvételt.

Magyarország szakmai támogatásban részesíti a Sumeni Kossuth Múzeumot, a vidini kiállítást és az 1444. évi Várnai Csata Emlékmúzeumát, míg a Bulgária szakmai támogatással segíti a harkányi bolgár emlékhelyet.

Magyarország és Bulgária támogatja a Duna Makro-regionális Stratégia keretében is a kulturális és tudományos együttműködéseket, különös tekintettel a Római Birodalom határai világörökségi sorozatjelölés előmozdítására. Magyarország és Bulgária ösztönzi irodalmi művek kölcsönös fordítását, kiadását és terjesztését, az érvényes szerzői jogok betartásával.

A két ország támogatja továbbá a művészeti közép- és felsőfokú tanintézmények közötti közvetlen együttműködést, a közös projektekben való részvételt.

Magyarország és Bulgária évi 5 fő ösztöndíjkeretet biztosítanak egymás állampolgárai számára egy szemeszter időtartamú részképzésre, magyar illetve bolgár nyelvet tanuló hallgatók számára, továbbá évi összesen tíz hó időtartamban, posztgraduális képzést nyújtanak olyan doktoranduszok, kutatók és tanárok számára, akik beszélik a fogadó ország nyelvét, vagy más megegyezés szerinti nyelvet, és rendelkeznek a fogadó felsőoktatási intézmény meghívójával; illetve 5 fő részére nyári nyelvi szemináriumi ajánlanak fel. A két ország kölcsönösen nyelvi lektorokat fogad a felsőoktatási intézményeikben. Az ösztöndíjak forrását a Magyar Ösztöndíj Bizottság biztosítja, az úgynevezett „pool” ösztöndíj kereten belül.

Kép forrása: MTI

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter