Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Balog Zoltán: eljött az ideje a védőnői szolgálat megbecsülésének

2015. feb. 20. Fotók, Hírek, Video | Hozzászólások
Balog Zoltán: eljött az ideje a védőnői szolgálat megbecsülésének
 

Eljött a védőnői szolgálat megbecsülésének az ideje, és erről kormánydöntés is született – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, a 100 éves a Védőnői Szolgálat című konferencián.

Balog Zoltán elmondta: az egészségügyi alapellátást úgy gondolják át, hogy abban világosan legyen kijelölve a védőnői szolgálat “rangja és helye”. Az egészségügyi alapellátásnak két igazán erős pillére van: az egyik a háziorvosi, a másik a védőnői rendszer – közölte a miniszter. Balog Zoltán szólt arról, hogy a háziorvosi rendszerben már elindult egy komoly támogatás, 2015. január elsejétől minden háziorvos szolgálat több mint százezer forint plusszal rendelkezik. Hangsúlyozta: a védőnők a családok legfontosabb szövetségesei.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az alapellátás, így a védőnői szolgálat is kiemelt figyelmet kap ebben a ciklusban. A védőoltások kapcsán arról beszélt, hogy a területen fontos szerepük van a védőnőknek, ugyanis egyre többször jelenik meg a fiatal szülőknél az  oltásellenesség. Úgy fogalmazott: “nehogy egy évtized múlva Magyarországon is kitörjenek járványok a butaság és a rövidlátás miatt”.

Tarlós István főpolgármester köszöntő beszédén elmondta, hogy az 1915. június 13-án létrejött Országos Stefánia Szövetség célul tűzte ki a csecsemőhalandóság csökkentését, a születésszám növelését, ezáltal a népesség számbeli erősítését, valamint tudatlanság és a babona elleni küzdelmet. A védőnői képzés 1915 novemberében indult el. A védőnői munka központi feladata a kezdetektől a prevencióban való aktív részvétel. A második világháború után átalakult a rendszer, létrejött a védőnői szolgálat, amely ma is állami keretek között működik. A védőnő képzés 1975-ben főiskolai rangra emelkedett, és mostanában alakul át egyetemi szintű képzésé – mondta el Tarlós István. A védőnői szolgálat jelentőségét kiemelve azt mondta, ma már arról beszélhetünk, hogy a világon elvétve van csak fejlettebb ellátó rendszer a magyarnál. Joggal lehetünk büszkék arra is, hogy 2014-ben a magyar védőnői szolgálat nemzeti érték címet kapott – jegyezte meg. Tarlós István megjegyezte azt is, hogy a kormány döntése értelmében a magyar védőnői hálózat megújítására 700 millió forintos uniós támogatást biztosítanak.

(MTI-EMMI)

Fotó: Bartos Gyula

100 éves a Védőnő Szolgálat

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter