Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán: felelősséget viselünk határon túli nemzettestvéreinkért

2017. Júl. 21. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: felelősséget viselünk határon túli nemzettestvéreinkért
 

A magyar kormány felelősséget visel a határon túli nemzettestvéreivel szemben, segíti szülőföldön maradásukat – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Gárdonyi Géza sepsiköröspataki bronz mellszobrának pénteki felavatásakor.

Balog Zoltán a másfél ezres Kovászna megyei község főterén mondott beszédében kiemelte: jó érzés, de kötelesség is a mostani szoboravató, hiszen a magyar kormányt kötelezi a 2011-ben alkotott Alaptörvény gondolata, amely egységes nemzetként kezeli a részekre szakadt határon túli testvéreinket.

A miniszter megemlékezett Gárdonyi Géza apjáról, aki Kossuth Lajos ágyúöntője volt, majd az író gondolatait idézte, aki magáról azt vallotta, “kövek alatt nőtt fű”, ám a fű kinyílik a kő alól, és meghozza a saját terméseit.

“Ezért a nyelvért szeretjük olvasni Gárdonyit, akinek életműve az Egri csillagokban csúcsosodott ki” – méltatta az írót a miniszter.

Balog Zoltán azt kívánta a jelenlévőknek, hogy gyarapodjanak az ottani magyarok. A magyar kormány ennek érdekében 2018. január 1-jétől kiterjeszti az anyasági támogatást minden magyar gyermek után, szülessen bárhol a világon, s az újszülöttek babakötvényt is kapnak.

“A támogatások körének bővítésével az összetartozás erősödik, mely lelki, szellemi összetartozásunkat is erősíti” – tette hozzá.

L. Simon László (Fidesz) országgyűlési képviselő történelmi eseménynek nevezte a szoboravatást.

Gárdonyi Géza bronz mellszobrát a testvértelepülés, Gárdony ajándékozta, a Velencei Tavi Kistérségi Alapítványon keresztül, Balog Zoltán miniszteri keretének hozzájárulásával.

A szobrot, mely a község első köztéri szobra, a térségből, Barótról származó Pető Hunor készítette el – tette hozzá a honatya.

(MTI)

Sepsiköröspatak

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter