Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Balog Zoltán: gazdasági szükségszerűség is a romakérdés megoldása

2011. aug. 5. Egyéb | Hozzászólások

Siófok, 2011. augusztus 5., péntek (MTI) – Balog Zoltán szerint a romakérdés megoldása nem csak “emberbaráti ügy”, hanem gazdasági szükségszerűség is. A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken Siófokon, a Fidelitas nyári táborában tartott rendezvényen hangsúlyozta: “nemzetstratégiai túlélési kérdésről” van szó.

Balogh Gergely, a Fidelitas alelnöke az eseményen azt a kérdést tette fel, hogy reálisak-e a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkársága által kitűzött célok – 100 ezer roma bevonása a munkába, 10 ezer romának érettségi, 5 ezernek egyetemi hely, 150 ezer szűrővizsgálat, 20 ezer új szakma és 16 új közösségi pont -, amikor a körülbelül 750 ezer magyarországi roma 70-75 százaléka mélyszegénységben él.
 

Balog Zoltán nagyon merész számoknak nevezte a kitűzött célokat, elárulva, hogy ő emiatt nem is támogatta azokat. “Személyesen a miniszterelnök javíttatta ki és írta fölül” azokat – mondta, hozzátéve, hogy ennek természetesen örült, mert ez azt jelenti, hogy az ügy támogatott a legfelsőbb szinten is.

Az államtitkár természetesen nem arról beszélt, hogy ne értene egyet a miniszterelnök által kitűzött célokkal, csupán azt kívánta érzékeltetni, hogy azokat nagyon merésznek tartja. Ennek ellenére a célok arról is árulkodnak, a kormány eltökélt, hogy javulást érjen el ezen a fontos területen.

Mint kifejtette, a magyarországi romalakosság átlagéletkora 24 év, tíz év múlva Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden második gyerek cigány lesz. Hozzátette, hogy a cigányok közül egész Európában Magyarországon végzik el a legtöbben a 8 osztályt, de ha el is végzik, 70 százalékuk nem jut semmiféle szakmához; munkanélküli lesz, szociális segélyből és családi támogatásból fog élni. Az államtitkár úgy fogalmazott: ez olyan terhet jelent, amibe össze fog roppanni az ország, ha nem változtat ezeken a tendenciákon.     

Balog Zoltán azt mondta, az egyetlen megoldás, hogy a romák egy részét adófizető állampolgárrá kell tenni, akiket pedig nem sikerül, azokat el kell juttatni olyan helyzetbe, “akár kényszerítőerővel is”, hogy maguk is hozzájáruljanak a megélhetési költségeikhez. Ezt a célt szolgálja a közfoglalkoztatás, mert ha munkahely nincs is elég, munka azért rengeteg van – tette hozzá.

Kitért arra: ennek van egy morális oldala, hogy mindenki tegyen valamit az ellátásért, amit kap, de van egy gazdasági oldala is, miszerint úgy kell ezt megoldani, hogy olcsóbb legyen, mint ha kizárólag segélyekkel kívánnák megoldani az érintettek létminimumhoz juttatását.


Háttér:

Véget ért a XIV. Nyári Tábor
FIDELITAS.HU

Eseménydús héten vagyunk túl, véget ért az idei nyári tábor, melyen közel 350 fiatal vett részt. Ágh Péter Fidelitas elnök meghívását több ismert közéleti szereplő is elfogadta, így vendégünk volt Martonyi János külügyminiszter, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, Balog Zoltán, társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, a PMA elnöke. Wing chun bemutatót tartott Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. Velünk volt Erőss Zsolt, a Mount Everest első magyar meghódítója. Itt volt Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár és – miután látogatást tettünk az IKSZ táborba – átjöttek az ifjú kereszténydemokraták, Rétvári Bence, a KIM államtitkára és Stágel Bence, a szervezet elnöke.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter