Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán gyászbeszéde Erdélyi Zsuzsa búcsúztatásán

2015. Már. 12. Beszédek | Hozzászólások

Gyászoló Család! Gyászoló Gyülekezet!

Azt a mozdulatot még sokáig akarom őrizni: a kilencvenegynehány éves nagyasszony feláll a kötcsei kertben beszélgetésünk után, és csak úgy, szinte mellékesen egy keresztet rajzol a homlokomra, aztán besétál a házba. Ja, maga református – mondja – de nem baj! Nem baj. Sőt, nagyon jó, nagyon nagy ajándék; a gondviselés újra és újra megajándékozza ezt az országot, Magyarországot, ezt a népet, a magyart olyan emberekkel, akik képesek arra, elég erősek ahhoz, hogy egyben tartsák, együtt éljék azt, amit talán kisszerűbb sorstársaik életében egymást kizáró ellentétnek érzékelik: a partikularitást és az egyetemességet, lokálist és univerzálist, egyszerűt és összetettet, nagyszerűt, magyart és európait, hitet és tudományt, anyaságot és tudósi hivatást. S képesek megőrizni a keresztény hit egységét, az élet egységét.

Az ilyen emberek, az ilyen asszonyok ajándékba kapják a terra incognita spiritualist, ahogyan ő kapta ajándékba az archaikus népi imádságokat, az apokrif imákat, és adta tovább ajándékba nekünk. Amikor Erdélyi Zsuzsanna tudós volt, akkor jámbor hívő is volt. Amikor jámbor hívő volt, akkor igényes tudós is. Előhozta azt, ami a miénk, csak éppen fogalmunk sem volt róla, legfeljebb sejtésünk: az imát, a rigmust, mely összeköt bennünket évezred előtti magyar önmagunkkal, a középkori európai ember üdvözlés utáni vágyával. Ő ezt szemünk elé adta, a szánkba, a lelkünkbe ősanyáink hitét, félelmét, bizonyosságát. S talált ebben a munkában szövetségeseket: tudósokat, költőket, művészeket, tanítókat, papokat, kultúrpolitikusokat, édesanyákat.

Ha csak annyit megtanulnánk tőle, hogy a jó, nemes ügyben jó szövetségeket tudjunk találni, társakat vonzani, közösséget építeni, közösséget őrizni a munkánkkal, az életünkkel, de jó lenne.

Ma ezt kérjük, ma ezt reméljük. Ez a koporsó adhat ehhez elég erőt és inspirációt. Neki meg azt kérjük, amit az általa meglelt ima kér: nyiss kaput angyal! Nyiss kaput neki, annak, aki maga is kaput nyitott nekünk!

Nyugodjon békében!

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter