Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Balog Zoltán: határozott romastratégia készül

2011. nov. 9. Egyéb | Hozzászólások

A dokumentum konkrét intézkedéseket tartalmaz, és ezekhez hozzárendeli a forrásokat is – reagált a bírálatokra az államtitkár a 180 percben.

A bírálatokkal szemben vannak konkrétumok a nemzeti romastratégia tervezetében, a 120 oldalas dokumentum határozott intézkedéseket tartalmaz, egy húszoldalas mellékletben pedig szigorúan meghatározza a pontosan lebontott forrásokat is – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában a felzárkózásért felelős államtitkár.

Balog Zoltán: határozott romastratégia készül

 

A Kossuth rádió adásában elhangzott interjú

Balog Zoltán a 180 percben hangsúlyozta azt is, hogy a stratégiával nemcsak a romáknak kell elégedettnek lenniük, hanem a társadalom egészének is, ez magyarázza azt a folyamatos és széles körű konzultációt, amelyen minden érdekelt részt vehetett, hiszen a felzárkózás, az oktatás kérdésében nem csak a romákon múlik az előrelépés.

Fontos, hogy a lecsúszástól félő emberek is belássák, nekik is érdekük a romák felzárkózása, hiszen mindenkit segít, ha sikerül őket helyzetbe hozni – fogalmazott Balog Zoltán, aki szerint a romák integrációjának eddig folyamatosan az emberi jogi részét hangsúlyozták, de nem helyeződött elég hangsúly a gazdasági kérdésekre.

A stratégia elemei közül az államtitkár kiemelte a hátrányos helyzetű tanulók számára indított, tanulmányi eredményhez kötött ösztöndíjprogramot, amelyre összesen tízmilliárd forint áll rendelkezésre. Emlékeztetett arra is, hogy tervek szerint az egészségügy területén kétezer roma nőt készítenek fel szociális asszisztensként, a Start-munkaprogram keretein belül pedig már eddig sok roma juthatott munkalehetőséghez

A kormány ma zárja le a romastratégiáról indított társadalmi vitát és Magyarország még a decemberi határidő előtt eljuttatja Brüsszelbe a dokumentumot.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter