Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Balog Zoltán: humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozni

2015. Sze. 16. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozni
 

Humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozni az elmúlt napokban azzal az összehangolt munkával, amelyet a magyar hatóságok a segélyszervezetekkel együtt végeztek a szerb-magyar határ térségében – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere az illegális bevándorlásról tartott szerdai szegedi sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán elmondta, hogy a rendvédelmi szervek feladata a határ védelme mellett a segélyszervezetekkel, a gyermekvédelemmel, az egészségüggyel együttműködve megvédeni és ellátni azokat, akik menedéket kérnek. A kormány döntött arról, hogy 200 millió forinttal támogatja azt a három humanitárius szervezetet – a Magyar Vöröskeresztet, az Ökumenikus Segélyszervezetet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot -, amelyek segítik Magyarországon, valamint – testvérszervezeteikkel együtt a szerb oldalon – a migránsok ellátását – közölte a miniszter.

Balog Zoltán köszönetet mondott a komoly, megerőltető szolgálatot végző rendőrök munkájáért, amely komoly pszichikai terhelést is jelent. A miniszter közölte, azoknak a migránsoknak, akik regisztrálnak és kérik menekültstátusba vételüket, egy évig ingyenes egészségügyi ellátás jár, ez komoly feladatot ró a mentőszolgálatra és elsősorban a szegedi klinikákra. A tárcavezető hozzátette, a menedékkérelmet benyújtó családok gyermekeit minden olyan ellátás és szolgáltatás megilleti, amely a magyar kiskorúakat is.

A politikus hangsúlyozta, külön feladatot jelent a kísérő nélküli kiskorúak elhelyezése. Idén mintegy 8600-an – szinte kivétel nélkül fiúk – érkeztek Magyarországra, többségükben Afganisztánból, közülük 3800 gyermek. Jelenleg két befogadóállomáson – Fóton, illetve Hódmezővásárhelyen – negyven olyan fiatalkorú tartózkodik, akivel nem érkezett felnőtt családtag. Tavaly a kísérő nélküli kiskorúak közül 51 gyermek került nevelőszülőköz – tudatta a miniszter.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kifejtette, július elejétől a három most támogatott szervezet mellett a Karitatív Tanács három másik tagja – a Katolikus Karitász, a Református Segélyszervet és a Baptista Szeretetszolgálat – is részt vesz a migránsok ellátásában. Ezek a szervezetek nemcsak a határnál, a pályaudvarokon, hanem a gyermekvédelmi intézményekben is folyamatosan végezték munkájukat.

(MTI)

Röszke

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter