Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Balog Zoltán: illúzióinkat elveszthetjük, de ideáljainkat meg tudjuk tartani

2015. Sze. 19. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: illúzióinkat elveszthetjük, de ideáljainkat meg tudjuk tartani
 

Az emberi erőforrások minisztere szerint bár illúzióinkat elveszíthetjük, az ideáljainkat képesek vagyunk megtartani. Balog Zoltán erről a balatonfüredi 10. Romantikus Reformkor fesztivál megnyitó ünnepségén beszélt szombaton.

A miniszter azt mondta, a történelem arra tanít bennünket, hogy ne legyenek illúzióink, hiszen az “évszázadok során mindig fenyegetettségben éltük az életünket”, és ezt a napi események is alátámasztják. Az ideáljainkat azonban meg tudjuk tartani, hiszen képesek vagyunk megvédeni a határainkat, és a szívünkben, az életünkben, a történelmünkben, a kultúránkban rejlő értékeket, amelyet jól példáz Balatonfüred és annak hagyományőrző közössége is – fogalmazott Balog Zoltán.

A miniszter hangsúlyozta: a Romantikus Reformkor fesztivál azt példázza, hogy Balatonfüreden élő hagyományok léteznek, azt bizonyítja, hogy egy város képes élni abból, amit az elődök teremtettek, miközben mindehhez hozzáteszi a saját erőfeszítéseit. Balatonfüred értékeit idejekorán felismerték és megcselekedték, amire szükség van a sikeres élethez, a sikeres országhoz és a sikeres nemzethez – fűzte hozzá. Mindennek a titka: felismerni az alkalmat és időben cselekedni – szögezte le Balog Zoltán, majd felidézte, az egykor Balatonfüreden élő Tenkovics Miksa ismerte fel a balatonfüredi víz gyógyító hatását, ő építtette a fürdőházat, amelyből később kialakították az Erzsébet szanatóriumot, majd a híres szívkórházat.

Ebben a városban mindig kellő időben éltek az alkalommal, így volt ez a reformkorban is, amikor a Balatonfüred mellett fekvő Csopakon megszületett a jó bor, és a jó balatonfüredi víz mellett az ezzel ötvözött kúra. Mindez azonban a műveltség, a zene, a tánc nélkül nem lett volna teljes – mondta a miniszter. A reformkori arisztokráciáról szólva Balog Zoltán úgy fogalmazott: arisztokrata nemcsak vér szerint, hanem teljesítmény alapján is lehet valaki, mégpedig akkor, ha a legjobbat teszi hozzá egy város, vagy egy ország vezetéséhez. Wesselényi Miklós a Balatont a reformkorban nemzeti üggyé tette, hiszen átúszta a magyar tengert, bizonyítva, hogy a terjedő álhírekkel szemben annak vize nem mérgező – fejtette ki a miniszter.

Szombaton egész napos népi és iparművészeti vásárra invitálták az érdeklődőket a Tagore sétányra, a hivatalos megnyitót követően színpadi programok várták az érdeklődőket, délután öt órától a rendezvény fővédnöke, Bethlen István Reformkortól reformkorig (1825-2015) címmel Batthyány Katával és Boldizsárral, valamint Teleki Lóránttal, a reformkor nagyjainak leszármazottaival beszélget az Anna Grand Hotel különtermében. A hotel éttermében este héttől reformkori bált is rendeznek. Vasárnap fiatal zenei tehetségek lépnek fel a Kisfaludy színpadon, délután pedig Mészáros János Elek énekes ad műsort ugyanitt. Délelőtt a Jókai nosztalgiahajó is kifut. Az eseménysorozatot a reformkort elindító 1825. évi Pozsonyi Diéta 190. évfordulója alkalmából rendezték meg.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter