Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Balog Zoltán itthon, és nem Németországban akarja elmondani, mit tart rossznak a kormányzati politikában

2011. nov. 27. Egyéb | Hozzászólások
A taz című német zöldbalos napilap a kormány roma-stratégiájáról, a Jobbikról és a magyarországi cigányellenességről készített interjút Balog Zoltán államtitkárral.

A német zöldekhez közelálló taz című napilap interjút közöl Balog Zoltán Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárral; ebben a politikus a kisebbségek a helyzetével kapcsolatban elmondta, a cigányság helyzete az elmúlt húsz évben jelentősen romlott Magyarországon, de a kormány foglalkoztatási és oktatási programok révén szeretné elérni a romák társadalmi integrációját. Hozzátette, a Fidesz élesen elhatárolódik a Jobbik cigányellenes politikájától. „Mindenkor, ha a Jobbik a parlamentben Orbán Viktor jelenlétében valami rasszistát mond, Orbán feláll, és helyreutasítja őket”.

Balog szerint azonban különbséget kell tenni a Jobbik és a szavazói között. „Őket (mármint a Jobbik szavazóit) vissza kell nyernünk a demokráciának” – mondta a fideszes államtitkár.

Nem kivételes a Magyarországi cigányellenesség

A lap a gyöngyöspatai esettel kapcsolatban felrótta Balognak, hogy a politikus „eltúlzottnak” nevezte az emberi jogi szervezetek reakcióját. Az államtitkár ugyanakkor jelzi: a nyugati sajtó nem idézte, hogy ő elsősorban a Jobbikot hibáztatta a helyzet kiélezéséért, de továbbra is fenntartja a véleményét, miszerint „az evakuálás, nos, ez a helyzet eltúlzása volt”. Balog szerint a kormány megfelelően reagált, ugyanis egy héten belül törvényben tiltották meg a paramilitáris szervezetek egyenruháiban való masírozást.

Balog Zoltán a taz újságírójának elismerte, hogy a magyar társadalom „alapvetően negatívan” viseltetik a cigányokkal szemben, de hozzátette azt is: e tekintetben Magyarország nyilvánvalóan nincs egyedül. A politikus a tömeges elszegényedéssel is magyarázza a cigányellenesség növekedését: három millió ember él a szegénységi küszöb alatt, az elszegényedéstől való félelem pedig sokszor gyűlöletbe csap át.

„Szolidáris vagyok a kormányommal”

Az interjú végén Balog Zoltán tett egy megjegyzést, miszerint nem csak a gyűlöletet ítéli rossznak, de „néhány dolgot, amit a kormányom tesz” szintén. Amikor a lap visszakérdezett, hogy mely kormányzati intézkedések nem tetszenek az államtitkárnak, Balog így válaszolt: „Miért épp Németországban kéne ezt elmesélnem? Majd elmondom otthon. Ettől eltekintve azonban szolidáris vagyok a kormánnyal. És ameddig esélyt látok arra, hogy tegyem a dolgom, így is maradok”, mondta zárásként az államtitkár.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter