Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Balog Zoltán Joachim Gauckkal találkozott

Balog Zoltán Joachim Gauckkal találkozott
 

Hivatalos látogatást tesz Joachim Gauck német szövetségi elnöknél Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A tárcavezető szerdán Berlinben az MTI-nek elmondta: a német államfő meghívására látogat majd el a szövetségi elnök hivatalába, várhatóan még az idén ősszel. A találkozóról szerdán állapodtak meg a német fővárosban, a nemzetiszocializmus idején meggyilkolt európai szintik és romák emlékművének avató ünnepségén, amelyen mindketten részt vettek.

Balog Zoltán hangsúlyozta: “az a dolgunk, hogy összegyűjtsük Magyarország barátait, és bízom benne, hogy Joachim Gauck a barátunk, hiszen a keletnémet háttere miatt jobban kell értenie a magyar helyzetet, mint másoknak”. A szövetségi elnök Kelet-Németországban “küzdött a kommunizmus ellen, ezért bizonyára sokkal több megértés van benne a közép- és kelet-európai problémák iránt, a roma ügy pedig külön is érdekli őt”.

A miniszter elmondta, hogy a náci korszakban meggyilkolt, legkevesebb 500 ezer európai szinti és roma előtt tisztelgő német nemzeti emlékmű felavatása felemelő élmény volt. Az ünnepség elején Snétberger Ferenc zeneszerző-gitárművész adott elő részleteket In Memory of My People (Népem emlékére) című darabjából, az egyik beszédet pedig Romani Rose, a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke tartotta. Orbán Viktor miniszterelnök mindkét jeles személyiségnek a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át október 11-i berlini látogatásakor – emlékeztetett Balog Zoltán.

A miniszter szerdán a német fővárosban megbeszélést folytatott Michael Roth-tal, Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti képviselőjével, az SPD-frakció uniós ügyekben illetékes szóvivőjével, aki egyben a képviselőcsoport Magyarországgal foglalkozó jelentéstevője is. A baloldali politikus elismerően méltatta a magyar kormánynak az uniós romastratégia elfogadásáért végzett munkáját, és jelezte, az SPD “abban érdekelt, hogy tárgyszerű vita folyjék Magyarországról Németországban” – mondta Balog Zoltán.

A miniszter találkozott Bernd Neumann kulturális államminiszterrel is. A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a berlini vezetés “érti és alapvetően támogatja a magyar kormány reformtörekvéseit”, továbbá beszámolt arról, hogy Angela Merkel kancellár “pozitívan értékelte a két héttel ezelőtti találkozót Orbán Viktorral” – mondta Balog Zoltán.

Hozzátette: megbeszélést folytatott Katrin Göring-Eckardttal is, a Zöldek képviselőjével, a Bundestag – a német törvényhozás alsóháza – egyik alelnökével is, akivel abban állapodtak meg, hogy az egyházi kapcsolatok területén segít “egy reálisabb Magyarország-kép” kialakításában.

(MTI, EMMI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter