Close
2019. március
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Balog Zoltán: konkrét célok a Roma Stratégiában

2011. okt. 26. Egyéb | Hozzászólások
A Roma Stratégia jelentősége abban rejlik, hogy nem csak hangzatos terveket, látszatintézkedéseket tartalmaz, hanem konkrét, számszerűsíthető és számon kérhető célokat fogalmaz meg – mondta a Roma Koordinációs Tanács szerdai ülésén a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Farkas Flórián, Balog Zoltán, Latorcai Csaba (fotó: Botár Gergely)

A  Roma Koordinációs Tanács második ülésén a Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási és Roma Stratégiához a társadalmi egyeztetés során beérkezett javaslatokat értékelték.  Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, a Tanács társelnöke elmondta: a Stratégia jelentősége abban rejlik, hogy nem csak hangzatos terveket, látszatintézkedéseket tartalmaz, hanem konkrét, számszerűsíthető és számon kérhető célokat fogalmaz meg. A társadalmi vita során számos civil szervezet, magánszemély, szakmai testület fogalmazta meg véleményét. A stratégiát szeretnénk nemzetközi szinten is ismertté tenni – emelte ki az államtitkár, majd hozzátette: román, szlovák és macedón civil szervezeteket és kormányzati delegáltakat is bevonnak az értékelésbe. A felzárkóztatásért felelős államtitkár bejelentette: a társadalmi egyeztetés határidejét meghosszabbították november 9-ig.

A politikus kifejtette: az elmúlt tíz évben 120 milliárd forintot fordítottak roma-ügyre és felzárkóztatásra az előző kormányok, de a vizsgálatok szerint – igazolhatóan – csak 10 milliárd forint jutott el az érintettekhez.  Balog Zoltán hangsúlyozta: az új kormányzati programok nem nevesítetten a romákat, hanem a mélyszegénységben élők felzárkóztatását célozzák. Kivételt képeznek a kultúra és az antidiszkrimináció területén indított kezdeményezések – tette hozzá.

Balog Zoltán három területet emelt ki. A kommunikáció terén erősíteni kell azt az üzenetet, hogy a társadalmi felzárkózás mindenki közös ügye, az adófizetők érdeke is, hogy sikeres legyen. A közbiztonság területén a megelőzés, a prevenció fontosságát hangsúlyozta. Az etnikai adatgyűjtés során továbbra is az ombudsman és a roma kisebbségi önkormányzatok segítségét kérte, mivel ez az egyik legfontosabb terület – érvelt.

Farkas Flórián, Balog Zoltán (fotó: Botár Gergely)

A Stratégia egyszerűsített, előzetes értékelését a KPMG Tanácsadó Kft. díjazás nélkül vállalta. Matolcsy János értékelési szakértő előadásában kitért arra, hogy a stratégia erőssége a  helyzetértékelése és a pontos célrendszer, az elérni kívánt célok alapos és számszerű bemutatása. A szakértő a stratégiából hiányolta a megvalósítást célzó, konkrét intézkedéseket.

Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzat elnöke a monitoring rendszer előnyét emelte ki, hangsúlyozta: mindenkinek pontos képet kell kapnia arról, hogy mire és milyen hatékonysággal használták fel a felzárkózásra szánt forrásokat.

(kormany.hu)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter