Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán: közös a felelősség a külhoni magyarság iránt

2015. nov. 24. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: közös a felelősség a külhoni magyarság iránt
 

A külhoni magyarság iránt viselt közös felelősséget hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere éves meghallgatásán kedden az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén. Balog Zoltán kiemelte: az egyes szakmai területeken egységes Kárpát-medencei stratégiában gondolkodnak, és azt szeretnék, ha a szakpolitikai döntéseknél a nemzetpolitikai szempontok is megjelennének.

A miniszter beszámolt a kárpátaljai magyarság megsegítését célzó intézkedésekről, mint kiemelte: olyan válsághelyzetről van szó, amely napi reagálást igényel a magyar kormány részéről. A humanitárius segítségnyújtásban első számú szövetségesként az egyházakat, és azok szeretetszolgálatait, segélyszervezeteit jelölte meg. Ukrajna számára szeretnék világossá tenni, hogy a kárpátaljai magyarok helyben maradása és megerősödése elemi érdek Magyarország számára, ahogy az is, hogy Ukrajnában kialakítsák a nem magyar kulturális hátterű népcsoportokban is a magyarbarát szemléletet – mondta.  Hozzátette: a magyar-ruszin és a magyar-ukrán együttműködés erősítése nagyon fontos cél. Ennek szimbolikus jeleként egy 100 milliós adomány fele a Kárpátokon túli régiókba, másik fele Kárpátaljára került. Egy éven át, havi támogatást nyújtanak továbbá ötszáz kárpátaljai családnak, főként olyanoknak, amelyek családfő nélkül maradtak. A háborús helyzetre tekintettel a magyar állam az összes, magyarul tanító pedagógus fizetését átvállalta, és a teljes óvodai étkeztetés költségét is a magyar gyermekek estében, utóbbi 116 millió forint. Szólt még az egyházi személyek bérkiegészítéséről, ami idén ötven millió forint volt, jövőre ezt szeretnék megduplázni. A művészeti és egészségügyi támogatás 137 millió forintot tesz ki. Kitért arra is, hogy cél: minden kárpátaljai magyar 8-14 év közötti gyermek legalább egy heten Magyarországon táborozhasson. 3500 gyermek táboroztatását vállalták, ez áthúzódik jövő évre is – jelezte, hozzátéve: a kárpátaljai gyerekek anyaországi társaikkal töltenek el egy hetet.

Balog Zoltán beszámolt a Kárpát-medencei ösztöndíjprogram januári elindításáról is, amelynek közel 400 milliós forrását kihelyezik 11 külhoni, magyar felsőoktatást folytató intézményhez, és ők maguk bonyolítják majd azt. Szeretnék segíteni a professzorok cseréjét is, ha valaki vállalja az akkreditációt segítendő a külhoni oktatást, megmarad itthoni státusza is és magyarországi fizetését is megkapja. Februártól 25-30 fő kiküldését tervezik, és kiegészítendő a kezdeményezést professzori lakásprogram is indulhat. Megemlítette azt is, hogy jelentősen nőtt az egyházi támogatás, amely az elmúlt öt évben elérte a 4,5 milliárd forintot.

A kérdések során Szabolcs Attila (Fidesz) az egészségügyi ellátásokkal összefüggésben azok egyszerűsítését vetette fel a külhoni magyarok számára. Pánczél Károly (Fidesz) a bizottság elnöke úgy fogalmazott: a nemzetpolitika ma példaértékű, és fő cél a magyarság megmaradása, hogy gyarapodhasson a szülőföldjén. A 2010-ig tartó időszakot jégkorszakként jellemezte, az azóta eltelt éveket pedig kegyelmi időszakként. Egyetértett azzal, a kárpátaljai válság elhúzódásával kell számolni, és, hogy szükség van a magyarországi támogatásokra. Kitért arra, hogy a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program költségvetési támogatása jövőre 2 milliárd forintra nő, cél a ciklus végére a 3 milliárdos keret. Szávay István (Jobbik) örömét fejezte ki az egységes felsőoktatási térrel, az ösztöndíj-programmal összefüggésben. Jó példa az egységes magyar felsőoktatási tájékoztató is – mondta. Feltette ugyanakkor a kérdést, tervezik-e a hallgatói támogatások emelését, a 2800 forintot  ugyanis megalázóan alacsonynak tartotta. Érdeklődött a komáromi Selye János Egyetem akkreditációjáról és kitért arra is, hogy sokszor zavart okoz a külhoni érettségik beszámítása, majd szóvá tette a Határtalanul! program csúszásait.

Balog Zoltán válaszában azt mondta, a programnál valóban van késlekedés, de ígéretet tett arra, hogy ez jövőre nem fordul elő. Jelezte: a 2016-os felhívásokat már közzétették. Az egészségügy területén nehezebb a feladatuk, mint a felsőoktatásnál, hiszen jóval különbözőbb rendszerek működnek – mondta. A Selye János Egyetemről elmondta: az eddigi szlovák kormányzati hozzáállás pozitív volt, most újabb megméretés előtt állnak. Tavasszal tervez egyeztetést szlovák kollégájával, reméli lesz előrelépés. Az érettségi beszámításáról azt mondta, ha jelzik a problémát, mindig igyekeznek megoldani. Az oktatási-nevelési támogatásoknál kérdésként vetette fel, hogy jó-e, ha alanyi jogon jár, vagy érdemes programokhoz kötni. Kérdésre jelezte: a tárcájánál lévő, a terület támogatását célzó források csaknem 5 milliárd forintot tesznek ki.

(MTI)

MTI Fotó: Soós Lajos

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter