Close
2018. június
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Balog Zoltán: legalább háromezer kárpátaljai magyar gyermek táboroztatását fogja segíteni a kormány

2015. ápr. 29. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: legalább háromezer kárpátaljai magyar gyermek táboroztatását fogja segíteni a kormány
 

Legalább háromezer, Kárpátalján élő magyar gyermek nyári táboroztatását, illetve őszi-téli üdültetését fogja segíteni a kormány ebben az évben – jelentette be az emberi erőforrások minisztere, miután aláírta az erről szóló megállapodást a kárpátaljai magyar szervezetekkel és egyházakkal szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán.

Balog Zoltán elmondta, hogy a gyermeküdültetési program koordinátora Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár lesz, a végrehajtásáért pedig a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány felel majd. A pályázat május 13-án indul, a táborok június 15-én kezdődnek, egy-egy csoport húsz gyermekből és három kísérőből fog állni. A kárpátaljai gyermekek hétnapos, hatéjszakás turnusokban, a magyarországi társaikkal együtt fognak üdülni a táborokban – ismertette a miniszter. Hangsúlyozta, az intézkedést az Ukrajnában a mindennapokat érintő válsághelyzet miatt kezdeményezte a kormány. Egy kilogramm kenyér ma ott négyszer annyiba kerül, mint januárban, és a rezsiköltségek is folyamatosan emelkednek. Ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy a gyermekek helyzetén javítsanak, ezért döntött úgy a kormány, hogy a lehető legtöbb kárpátaljai gyermek táboroztatását támogatja – mondta. A táborokban pluszprogramokat szerveznek, ennek keretében például Budapestre is ellátogatnak a gyermekcsoportok. Balog Zoltán hozzátette, a konkrét pályázatok az alapítvány honlapján lesznek elérhetőek.

Az emberi erőforrások minisztere kitért arra, a kormány március 12-én döntött arról, hogy 85 millió forintos támogatást biztosít karitatív és szociális tevékenységet folytató szervezetek bevonásával a kárpátaljai magyar családoknak. Ennek lebonyolítását a Katolikus Karitász végzi a Szent Márton Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat beregszászi járási szervezete és a Kárpátaljai Református Egyházkerület bevonásával, a programért a kormányzat részéről Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár felel – közölte Balog Zoltán. Olyan, krízishelyzetbe került családok kapnak az adományokból, amelyekben a családfenntartó nem tud gondoskodni családtagjairól, vagy valamelyik szülő egyedül neveli a gyermekeket. Az egy évig tartó program keretében a többi között ruházati cikkeket, tisztítószereket és élelmiszert kaphat körülbelül ötszáz család – foglalta össze a miniszter.

Balog Zoltán az M1 aktuális csatornán telefonon nyilatkozva a sajtótájékoztatót követően azt mondta, körülbelül tízezer, 8-14 év közötti gyermek van Kárpátalján, akit szeretnének folyamatosan bevonni az üdülési programba, hogy egy-egy hetet Magyarországon tölthessenek. Hozzátette, egyelőre kétéves időszakra tervezik a táboroztatást, és nemcsak nyáron, hanem ősszel és télen is várják a gyerekeket. A miniszter arra a kérdésre, mire van még szükség Kárpátalján a pénzen kívül, a műsorban úgy fogalmazott: “a legfontosabb a figyelem, az az érzése az ottaniaknak, hogy nincsenek egyedül hagyva, nincsenek elfelejtve, hanem gondoskodunk róluk, gondolunk rájuk, miközben pedig az öngondoskodásukat is erősítjük”.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a szerdai aláírás része volt annak a cselekvő szeretetnek, amelyet a magyar nemzet részéről éreznek a kárpátaljai magyarok. Közölte: a megállapodás aláírásával “egy újabb hajszáleret kötöttünk össze a szétszakított területek között”.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke kiemelte, a nyáron induló táboroztatásnak kulturális, nemzeti, nevelési és szociális jelentősége van. Hozzátette, a nevelés szempontjából fontos, hogy a Magyarországon táborozó gyermekek jó példát, egy olyan országot lássanak, amelyben elképzelhető a jövő, mert ez a jövőbe vetett bizalom hiányzik az emberekből a leginkább Kárpátalján.

Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye megyés püspöke szerint az ilyen programok nagyon fontosak az izoláltan élő kárpátaljai magyarságnak, annak ellenére, hogy nyitva vannak a határok. Most lehet talán az elmúlt negyed évszázad alatt a legnehezebben útlevélhez jutni, ez a kezdeményezés nagy lehetőség lesz ebből az izoláltságból kitörni vágyó rászoruló gyermekek számára – mondta a megyés püspök.

Az adományok kiosztásáról szólva Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója elmondta, hosszú távú segítségnyújtásról van szó, egy éven keresztül havi rendszerességgel részesülhetnek a családok ebben a kiszámítható támogatásban.

(MTI)

Kisvárda

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter