Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán Londonban és Skóciában tárgyalt a kétoldalú együttműködési lehetőségekről

2015. jún. 11. Hírek | Hozzászólások

A brit munka- és nyugdíjügyi miniszterrel a szociális rendszer átalakításáról, a skót oktatási miniszterrel a felsőoktatási együttműködés lehetőségeiről tárgyalt június 10-én Londonban, illetve Edinburghban Balog Zoltán.

Az emberi erőforrások minisztere szerdán késő este a Skóciai Szent Margit emlékére szervezett edinburghi jótékonysági rendezvényen is részt vett. Napi programja után az MTI-nek Iain Duncan Smith brit munka- és nyugdíjügyi miniszterrel folytatott londoni tárgyalásairól Balog Zoltán elmondta: a brit munkaügyi és szociális rendszer átalakítása a magyarországihoz nagyon hasonló irányban halad, elsősorban abból a szempontból, hogy a támogatás kötelezettségekkel jár. A rászorulóknak járó segítséget a brit kormány olyan elvárásokhoz köti, amelyek teljesítése hozzásegíti az érintetteket ahhoz, hogy passzív helyzetből aktív helyzetbe kerüljenek.

Balog Zoltán hozzátette: ez hasonlít például ahhoz a magyarországi intézkedéshez, amely a családi pótlék folyósítását a gyermek iskolába járásához köti. Az emberi erőforrások minisztere elmondta: a tárgyaláson szóba kerültek az Európai Unió társállamaiból érkező munkavállalók szociális ellátásának szabályozásával kapcsolatos brit kormányzati tervek is. Balog Zoltán és Iain Duncan Smith egyetértett abban, hogy üdvözlendő, ha a más EU-tagországokból érkező munkavállalók Nagy-Britanniában tisztességes munkát végezve adófizetőkké válnak, mivel ez része az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlásnak. Balog Zoltán elmondta: Nagy-Britanniához hasonlóan Magyarország sem támogatja, hogy csak a helyi szociális ellátórendszer munkavégzés nélküli igénybevételéért települjenek át más EU-tagországok állampolgárai. Hozzátette: a magyar kormány megértéssel fogadja azt a brit szigorítási tervet, amelynek alapján az álláskeresési céllal érkező külföldi EU-állampolgároknak haza kell térniük, ha érkezésük után hat hónappal sem találnak munkát Nagy-Britanniában.

Balog Zoltán délután Edinburghba utazott, ahol Angela Constance skót oktatási miniszterrel tárgyalt, akitől az újonnan elindított Szent Margit ösztöndíjprogram támogatását kérte. Az önkéntes magánadományokra épülő program kétirányú, vagyis magyar diákok skóciai, illetve skót diákok magyarországi tanulmányainak támogatását egyaránt előirányozza. Ennek előzményeként, tavaly novemberben indult a Nagy-Britannia és Magyarország együttműködésével megvalósuló Szent Margit Öröksége Program (Queen Margaret Legacy Programme), amely brit és magyar diákoknak kíván tanulmányi lehetőséget biztosítani olyan területeken, amelyek közeli kapcsolatba hozhatók Szent Margittal és hagyatékával.

Balog Zoltán szerda este nagyszabású rendezvényen vett részt a Margit királynőről, vagyis a XI. században Magyarországon született Szent Margitról, Malcolm skót király feleségéről elnevezett egyetemen. Előadásában az évszázados magyar-skót együttműködés epizódjait felidézve megemlékezett Clark Ádámról, a skót mérnökről, a Lánchíd vezető építészéről, a skót közreműködéssel alapított Bethesda kórházról, valamint Jane Haining skót presbiteriánus missziós nővérről, aki Magyarország 1944. márciusi német megszállása után zsidó gyermekeket védett, és az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg. Balog Zoltán felszólalásában elmondta: becslések szerint csaknem ezer magyar diák tanul jelenleg skóciai egyetemeken, és a magyar kormány szeretné, ha ők is bizonyos értelemben Szent Margit örököseinek tekinthetnék magukat.

MTI

 

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter