Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Balog Zoltán: ma is szükség van a demokrácia népszerűsítésére

2015. Már. 2. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: ma is szükség van a demokrácia népszerűsítésére
 

Ma is szükség van a demokrácia népszerűsítésére – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 2-án Budapesten, a Hanns Seidel Alapítvány budapesti irodája megnyitásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, az alapítványnak a politikai képzésben végzett tevékenységét méltatva.

A miniszter, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott: miközben a magyarországi rendszerváltáskor hozott döntések alapkövein – a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és az európai integráció – nem kívánnak változtatni, “újra és újra beszélnünk kell arról, hogy ezeken a kereteken belül milyen is az a politika és milyen az az élet, amely leginkább megfelel Európa népeinek”. Szerinte a bajorországi székhelyű alapítvány munkájában a tradíció és az innováció olyan módon fonódik össze, ami példaértékű a magyaroknak.

Balog Zoltán méltatta az alapítványnak a demokratikus átmenet során és az azóta eltelt években a politikai képzésben, az önkormányzati intézmények erősítésében és a belügyi szervek képzésében végzett tevékenységét. Beszélt arról is, hogy nézete szerint a közép-európai politikusoknak újra és újra hangot kell adniuk országaik sajátos mondanivalójának Európában, és ezt a mondanivalót akkor tudják hitelesen megjeleníteni, ha a háttérben ott van a politikai kutatás és a politikai képzés. Az 1967-ben, Münchenben alapított, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) párthoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány “a demokrácia, a béke és a fejlődés szolgálatában” mottó alapján végzi tevékenységét Németországban és külföldön. Programjaival a világ 60 országában van jelen.

Ursula Männle, az alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a magyarországi iroda fennállásának 25. évfordulója közel esik két másik negyed évszázados évfordulóhoz: tavaly novemberben volt 25 éve, hogy leomlott a berlini fal, és októberben lesz 25 éve Kelet- és Nyugat-Németország újraegyesítésének. Magyarország mindkét eseményhez jelentős mértékben hozzájárult – hangsúlyozta az alapítvány elnöke. Az alapítvány a demokratizálódási folyamat elősegítésére, az akkori magyar kormány meghívására nyitott irodát Budapesten. Ursula Männle elmondta, hogy az alapítvány budapesti irodája az első közép- és kelet-európai irodaként nyílt meg, még az első szabad magyarországi választások előtt, 1990. március 1-jén. Első projekttevékenysége a parlamenti és az önkormányzati képviselőjelöltek és képviselők politikai képzése volt.

Ursula Männle elmondta: a politikai képzésen túl feladatuknak tekintik a politikai párbeszéd segítését is, párthovatartozástól függetlenül. Munkájukban nagy hangsúlyt kap a magyar rendészeti szervek képzése is. Az alapítvány elnöke kiemelte és külön méltatta azt is, hogy a magyar kormánnyal együttműködésben a romák helyzetének javítását célzó programokat is támogatnak. Az alapítvány által támogatott roma szakkollégiumok a sikeres programok “lemásolásával”, saját programok indításával “multiplikátorhatást” fejtenek ki – emelte ki. Az ünnepségen, amelyen jelen volt Lieselore Cyrus német és Jean-Francois Paroz svájci nagykövet is, a Hanns Seidel Alapítvány egyik magyarországi projektpartnere, a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai léptek fel.

MTI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter