Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán: még több képzési programra lenne szükség

2013. nov. 4. Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: még több képzési programra lenne szükség
 

Az emberi erőforrások minisztere szerint a jelenleginél is több képzési programra lenne szükség ahhoz, hogy a szociálisan leszakadt társadalmi rétegeket be tudják vonni a munka világába.

Balog Zoltán azt követően nyilatkozott erről az MTI-nek, hogy hétfőn a minisztériumában találkozott a magyarországi látogatáson lévő Henri Malosse-szal, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) elnökével, akivel elsősorban a szegényebb társadalmi csoportok számára indított és indítandó programokról beszéltek.

A miniszter a találkozót értékelve azt mondta, Henri Malosse nagyon pozitívan és nyitottan állt hozzá a magyarországi változásokhoz és úgy látja, jó irányba halad Magyarország.

A miniszter a megbeszélésen történtekről azt mondta, a bizottsági elnököt különösen az érdekelte, hogyan próbálnak munkát teremteni Magyarországon a hátrányos helyzetű csoportok, illetve a romák számára.

Balog Zoltán elmondta, beszámolt a közmunkaprogramokról, és Henri Malosse azokat nagyra értékelte. Jelezte: egyetértettek abban, hogy újabb képzési programok indításával a közmunkásoknak nagyobb esélye lenne a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre.

A miniszter és a bizottsági elnök megbeszélésén a magyarországi iskolareformról, az iskolák jelentős részének állami fenntartásba vételéről is szó esett. Balog Zoltán ezzel összefüggésben arról számolt be a bizottsági elnöknek, hogy a nemzeti alaptantervben különös figyelmet fordítanak a romák történelmének és kultúrájának oktatására.

A találkozón szó esett még a magyarországi civil társadalomról és arról, hogy a civilek autonómiájának meg kellene erősödnie.

A miniszter az EGSZB magyarországi testvérintézménye, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács működése kapcsán arról beszélt, szeretné, ha mindarról ami Magyarországon történik, reálisabb kép alakulna ki Brüsszelben.
Balog Zoltán elmondta azt is, kiderült, hogy mindkettejüknek “szívügye” a romák kérdése. Ennek kapcsán a találkozón jelezte Henri Malosse-nak, hogy szerdán Rómában pápai audiencián veszt részt magyarországi cigány zarándokokkal.

Henri Malosse meghívására jövő májusban együtt vesznek részt a híres dél-franciaországi cigány zarándoklaton Saintes-Maries-de-la-Merben – tette hozzá.

Henri Malosse az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság harmincadik elnöke. Az EGSZB akkor jött létre, amikor az Európai Gazdasági Közösség: 1957-ben a Római Szerződéssel hozták létre azzal a céllal, hogy tanácsadó szerepet töltsön be a közösségi döntéshozatalban. A munkavállalók, munkáltatók, civil szervezetek és más érdekcsoportok szempontjait hivatott megjeleníteni az uniós döntéshozatal során. A testület véleményét az uniós intézmények számos területen kötelesek kikérni.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter