Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Balog Zoltán megnyitotta a tanévet – Nemzeti tanévnyitó és Diákcsemege tanévkezdő fesztivál Pécsett

2012. Sze. 3. Egyéb | Hozzászólások

Balog Zoltán megnyitotta a tanévet, Fotó: Pelsőczi Csaba, kormany.hu

Pécs adott helyet a 2012/13-as Nemzeti tanévnyitónak. A Város és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hivatalos eseményt megelőzően a nap folyamán színes programokkal: a Diákcsemege tanévkezdő fesztivállal várta a családokat.

Balog Zoltán a fennállásának 325. évfordulóját ünneplő Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában az intézmény több száz tanulója, valamint pedagógusok, közéleti szereplők előtt mondott beszédében hangsúlyozta: az iskola a szülői házzal együtt lehet olyan hely, ahol a 21. századi tudás mellett a jó és rossz közötti különbségtételt, a konfliktusok megoldását, a félelmek, indulatok feloldását is el lehet sajátítatni. Megjegyezte: a rendszerváltás óta ez az első alkalom, hogy a nemzeti tanévnyitót egyházi iskolában tartják.

A miniszter szerint az oktatásról a tanítók, szülők, értelmiségiek meghallgatásával zajló, igazi “szakmaközéleti” diskurzusokon kell beszélni, amelyhez pedagógiai nyilvánosságra van szükség. Felhívta a figyelmet arra, hogy az állam az új köznevelési törvénnyel keretet teremtett, ám, hogy annak mi lesz az eredménye, a résztvevőkön, illetve az együttműködésen is múlik.

A tárcavezető tanévnyitó beszédében fontos feladatnak nevezte a tanári méltóság helyreállítását, valamint annak elérését, hogy a fiatalok ne érezhessék úgy, hogy nem kellenek semminek, s inkább elhagynák az országot. Úgy vélte, az elvándorlás megelőzéséhez a jó iskola, a jó kormány, a jó oktatás-, gazdaság- és kultúrpolitika mellett a jó szülői munka is nélkülözhetetlen.

A hivatalos ünnepséget megelőzően egész napos, ingyenes rendezvényt tartottak a pécsi Szent István téren a Diákcsemege – Tanévkezdő elnevezésű családi fesztiválon. A programra ellátogatók találkozhattak Szilágyi Áron olimpiai bajnokkal, a színpadon többek között fellépett a kisgyermekek kedvence, az Eccpecc zenekar és a Bóbita bábszínház, táncházzal egybekötött produkcióval várta az érdeklődőket a Gilvánfai Táncegyüttes, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője pedig interaktív újraélesztő tanfolyamot tartott.

A szervezők a Szent István téren a színpadi produkciók mellett összesen 23 különböző programmal várták az érdeklődőket, egyebek mellett nemzetiségi sátorral kézműves programokkal, esélyegyenlőségi élményparkkal, egészség-megőrzési standdal, drogprevenciós helyszínnel és sportprogramokkal várták a családokat. Az eseményen a különböző feladatokat teljesítők értékes ajándékokat nyerhetnek, a fődíj egy osztálykirándulás volt.

A díjakat Balog Zoltán miniszter, Szilágyi Áron olimpiai bajnok és Páva Zsolt polgármester adta át a nyerteseknek.

MTI-EMMI

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter