Close
2018. július
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Balog Zoltán: minden ember fontos

2014. jan. 31. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: minden ember fontos
 

Balog Zoltán a XVIII. kerületi Polgárok Házában rezsifórumon vett részt január 30-án, ahol felidézte, a szocialista kormányok nyolc éve alatt 83 százalékra nőtt az államadósság, ráadásul a baloldali kormány úgy vette fel az IMF-hitelt, hogy azt 2010 tavaszától kelljen visszafizetni.

A termet zsúfolásig megtöltő közönség figyelmét felhívta arra, hogy az MSZP-kormányok alatt negyedmillióval nőtt a munkanélküliek száma, és 7,5 százalékos volt a gazdasági visszaesés. Az emberi erőforrások minisztere felidézte azt is, hogy a 2010-ben hivatalba lépett polgári kormány a megörökölt óriási deficit miatt türelmi időt kért Brüsszeltől, de nem kapott, holott az előző szocialista kormányoknak ezt mind biztosították. A választások után hivatalba lépő spanyol kormány is kapott türelmi időt. Így hívják ezt: kettős mérce – jegyezte meg.

A miniszter szerint nem szabad elfelejteni, hogy az MSZP-kormányok elvettek egyhavi nyugdíjat és bért, bevezették a tandíjat, valamint vizitdíjat akartak szedni. Ne felejtsük el az adóemeléseket, és a leépített családtámogatási rendszert sem – tette hozzá. Emlékezhetünk a nokiás-dobozokra is – jegyezte meg.

A politikus beszámolt a 2010 utáni eredményekről is. Elmondta, visszafizettük az IMF-hitelt, hazánk kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, 255 ezer új munkahely létesült, valamint nő a gazdaság. Balog Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy az ösztöndíjprogramoknak köszönhetően 1600 orvost sikerült itthon tartani. A fontos eredmények között említette a bérek és a nyugdíjak emelését, és arról is beszélt, hogy a kibővített családi adókedvezmény segít az alacsonyabb jövedelműeknek. A miniszter kitért a közbiztonsági kérdésekre is. Elmondta, 3500 rendőrrel van több, mint a kormányváltáskor, szigorodott a Btk., és bevezették a három csapás intézményét is. A politikus a fontos eredmények között említette, hogy a megindult gazdasági növekedésből egyre nagyobb részt vállal a mezőgazdaság. Az agráriummal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy sikerült megvédeni a magyar földet. A politikus azt is nagy eredménynek tartja, hogy az önkormányzatokat sikerült megszabadítani az adósságuktól.

Emlékeztetett, 2010-ben a magyarok fizették az unióban a legmagasabb gáz, és a második legmagasabb áram árat. Az MSZP-s kormányok alatt 15-ször emelték a rezsiárakat – fűzte hozzá. Kitért a Horn-kormány elhibázott privatizációjára is, amikor a nagy multinacionális cégeknek eladták az energiaszektort. Ráadásul a szolgáltatóknak garantálták az extraprofitot – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, ezek a cégek 1040 milliárd forint profitot vittek ki az országból.

Balog Zoltán kitért a kormány rezsiköltségeket csökkentő intézkedéseire is. Felidézte, 2010 és 2012 között a kormány befagyasztotta az energiaárakat, és 2013. elején elindult a rezsiköltségek csökkentésének első üteme. Akkor 10 százalékkal csökkentették a gáz, a villany és a távhő árát, nyáron pedig további hat rezsitétel ára mérséklődött. 2013 novemberében jött a rezsicsökkentés második üteme; 11,1 százalékkal csökkent a gáz, a villany és a távhő ára. 2014-ben elindul a rezsicsökkentés harmadik üteme is; április 1-jétől a gáz ára 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken – mondta. Balog Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy ingyenes tűzifaprogram indult.

Kitért a fogyasztóvédelmi intézkedésekre is, elmondta, 500 millió forintra emelték a szolgáltatókra vonatkozó bírságok felső határát, valamit a fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében országszerte rezsipontok létesültek, és létrehoztak egy zöld számot. Balog Zoltán nagyon fontos intézkedésnek nevezte a rezsicsökkentést. A politikus szerint a számokon, százalékokon túl a rezsicsökkentés egyik fontos üzenete, hogy minden ember ugyanolyan fontos a kormány számára.

A miniszter kitért a baloldali összefogás ügyére is. Rámutatott, a baloldal ugyanott tart, mint 2010-ben. A 2010-es MSZP-listán Gyurcsány Ferenc a negyedik helyen volt, a mostani baloldali listán pedig a harmadik. Ez egy jelentős változás, ehhez csak gratulálni tudunk – jegyezte meg. Mint elmondta, Magyarországnak szüksége lenne egy tisztességes baloldali pártra.

fidesz.hu

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter