Close
2019. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Balog Zoltán: mindig figyelembe kell venni az emberek akaratát a politikai döntéseknél

2015. Sze. 29. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: mindig figyelembe kell venni az emberek akaratát a politikai döntéseknél
 

Csak a nép akaratának figyelembevételével és a kisebbségi vélemények tiszteletben tartásával lehet komoly politikai döntéseket hozni, megoldásokat találni – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

A Konrad Adenauer Stiftung, az Antall József Tudásközpont és az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem által szervezett Magyar-német kapcsolatok a német újraegyesítés tükrében című kétnapos nemzetközi konferencián a tárcavezető megnyitó beszédében kiemelte: ez alapvető elv Európában, és azt is jelenti, hogy mindig küzdeni kell a konszenzus megtalálásáért, ami a jelenlegi migrációs hullám kezelésekor is érvényes. Ugyan a mostani helyzet nagy kihívást jelent, de nem szabad feladni a konszenzuskeresést – tette hozzá.

Balog Zoltán hangsúlyozta: hogy meg lehessen akadályozni az új kerítések létesítését Európán belül, meg kell védeni Európa határait. Nyitottnak kell lenni a befogadásra, de el kell tudni dönteni, kit fogadunk be és kit nem, ez a feltétele annak, hogy integrálni lehessen azokat, akiket befogadunk – közölte. A miniszter arra is kitért, terjed Európában az a rossz szokás, hogy egy ellenvéleménnyel szemben nem érveket hoznak fel, hanem az erkölcsi hiteltelenítés eszközével támadják. Újra és újra meg kell ismerniük egymást az európai népeknek, hogy megérthessék a véleménykülönbségeket, és a vitában egyenrangú felekként kell kezelniük egymást – mutatott rá. Balog Zoltán a német újraegyesítéssel kapcsolatban elmondta: fontos alapelv volt, hogy a német egységet a nyugati szövetségi rendszeren belül kell megvalósítani, nem lehetett szó semlegességről sem a politika, sem a gazdaság, sem pedig az értékek szempontjából. Magyarország ebben fontos szövetségese volt a németeknek, és nemcsak a magyar politikusokat, hanem a magyar embereket tekintve is – idézte fel. A tárcavezető úgy vélte, a magyarok és a németek is tanultak a történelemből, és az egyik legfontosabb tanulság, hogy csak az emberek akaratának figyelembevételével lehet nagy politikai döntéseket hozni.

Heinz-Peter Behr budapesti német nagykövet örömét fejezte ki amiatt, hogy az újraegyesített Németország képviselőjeként állhat a hallgatóság előtt. Azt mondta, a német-magyar kapcsolatok megértéséhez nagyon fontos a német egység helyreállításának momentuma, és Németország az abban való közreműködésért mindig hálával gondol Magyarországra. Hozzátette: nagykövetként törekszik arra, hogy a kétoldalú kapcsolatokat szorosabbá tegye. Kitért az Európát sújtó mostani menekültválságra, amely – mint fogalmazott – óriási kihívás elé állítja a két országot. Hanz-Peter Behr szerint bár ebben a kérdésben vannak véleménykülönbségek, viták Berlin és Budapest között, nem szabad hagyni, hogy azok megkérdőjelezzék a barátságukat. A nagykövet úgy látja, hogy a két ország baráti viszonya hozzá fog járulni a probléma megoldásához, amelyet Berlin és Budapest szerint is Európának vagy a világnak közösen kell megtalálnia.

(MTI)

Magyar-német kapcsolatok

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter