Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Balog Zoltán miniszter a német államfőhöz látogat

2012. okt. 24. Egyéb | Hozzászólások

Hivatalos látogatást tesz Joachim Gauck német szövetségi elnöknél Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán Berlinbe látogatott - Balog Zoltán és Joachim Gauck kézfogása

A tárcavezető szerdán Berlinben az MTI-nek elmondta: a német államfő meghívására látogat majd el a szövetségi elnök hivatalába, várhatóan még az idén ősszel. A találkozóról szerdán állapodtak meg a német fővárosban, a nemzetiszocializmus idején meggyilkolt európai szintik és romák emlékművének avató ünnepségén, amelyen mindketten részt vettek.

Balog Zoltán hangsúlyozta: “az a dolgunk, hogy összegyűjtsük Magyarország barátait, és bízom benne, hogy Joachim Gauck a barátunk, hiszen a keletnémet háttere miatt jobban kell értenie a magyar helyzetet, mint másoknak”. A szövetségi elnök Kelet-Németországban “küzdött a kommunizmus ellen, ezért bizonyára sokkal több megértés van benne a közép- és kelet-európai problémák iránt, a roma ügy pedig külön is érdekli őt”.

A miniszter elmondta, hogy a náci korszakban meggyilkolt, legkevesebb 500 ezer európai szinti és roma előtt tisztelgő német nemzeti emlékmű felavatása felemelő élmény volt. Az ünnepség elején Snétberger Ferenc zeneszerző-gitárművész adott elő részleteket In Memory of My People (Népem emlékére) című darabjából, az egyik beszédet pedig Romani Rose, a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke tartotta. Orbán Viktor miniszterelnök mindkét jeles személyiségnek a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át október 11-i berlini látogatásakor – emlékeztetett Balog Zoltán.

A miniszter szerdán a német fővárosban megbeszélést folytatott Michael Roth-tal, Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti képviselőjével, az SPD-frakció uniós ügyekben illetékes szóvivőjével, aki egyben a képviselőcsoport Magyarországgal foglalkozó jelentéstevője is. A baloldali politikus elismerően méltatta a magyar kormánynak az uniós romastratégia elfogadásáért végzett munkáját, és jelezte, az SPD “abban érdekelt, hogy tárgyszerű vita folyjék Magyarországról Németországban” – mondta Balog Zoltán.

A miniszter találkozott Bernd Neumann kulturális államminiszterrel is. A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a berlini vezetés “érti és alapvetően támogatja a magyar kormány reformtörekvéseit”, továbbá beszámolt arról, hogy Angela Merkel kancellár “pozitívan értékelte a két héttel ezelőtti találkozót Orbán Viktorral” – mondta Balog Zoltán.

Hozzátette: megbeszélést folytatott Katrin Göring-Eckardttal is, a Zöldek képviselőjével, a Bundestag – a német törvényhozás alsóháza – egyik alelnökével is, akivel abban állapodtak meg, hogy az egyházi kapcsolatok területén segít “egy reálisabb Magyarország-kép” kialakításában.

(MTI, EMMI)

 

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter