Close
2018. január
H K S C P S V
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Balog Zoltán : Most ért be Ghánában az a politikai elit, amelyik Magyarországon tanult

2016. máj. 9. Hírek | Hozzászólások

Ghánában most ért be az a politikai elit, amely Magyarországon tanult – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki ghánai látogatása során hétfőn Accrából telefonon nyilatkozott az MTI-nek. A miniszter hangsúlyozta, hogy a ghánaiak “hálásak ezért a magyar kormánynak”.

Példaként említette Hanna Tetteh külügyminiszter asszonyt, aki Szegeden született, Benjamin Dagadu olajipari miniszterhelyettest, aki Miskolcon tanult, továbbá Lawrence Tetteh befolyásos politikai és vallási vezetőt, aki a Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, és ott is doktorált. Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy Ghánában 30 év után a közelmúltban nyílt meg újra magyar nagykövetség. Az ország így “Nyugat-Afrikában a magyar kereskedelmi kapcsolatok új bázisa, kiindulópontja lehet.”  A miniszter elmondta, hogy a déli és a keleti nyitás politikájának megfelelően megállapodást írtak alá arról, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében Magyarország helyet kínál 50 ghánai diáknak, így szeptembertől e program keretében hazánkban tanuló külföldi diákok száma háromezerre nő.

A két ország aláírt továbbá egy sportügyi egyezményt, a nyugat-afrikai ország illetékesei ugyanis “szeretnének tőlünk olyan sportszakembereket, akik a sportakadémiák rendszerét itt tovább tudnák erősíteni”. Egy most szentesített megállapodás értelmében a jövőben vízummentességet élveznek Magyarországon a ghánai szolgálati és diplomata útlevelek tulajdonosai. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a ghánai gyermekvédelmi rendszer erősítésére tartózkodása során egy 10 ezer dolláros (közel 2,8 millió forint) adományt nyújt át Magyarország nevében.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter