Close
2018. november
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Balog Zoltán nyitotta meg a roma integrációs EU-s szemináriumot Budapesten

2010. Sze. 15. Egyéb | Hozzászólások

Az új kormány fő törekvései között említette a romák társadalmi felzárkózását Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az Európai Bizottsággal, a magyar kormánnyal és a magyarországi roma társadalmi szervezetekkel közösen szervezett egynapos budapesti szemináriumon mondott nyitóbeszédében 2010. szeptember 15-én, szerdán.
 

A konferencia résztvevői arról tanácskoztak, miként lehetne hatékonyabban felhasználni az uniós forrásokat a romák integrációjában. A rendezvényre magyar és külföldi roma szervezetek, alapítványok képviselői kaptak meghívót mintegy 250-en.


Balog Zoltán rámutatott: a magyarországi cigányság ügye egyszerre a mélyszegénység és a területi hátrányok kérdése, ugyanakkor etnikai hátterű probléma is, tehát összetett megközelítésre van szükség. Az új kormány fő törekvései között említette a romák társadalmi felzárkózását. Mint elmondta: az első lépést a kormánynak kell megtennie, de ehhez partnerekre van szüksége; “sok esetben az akarást is meg kell tanítani” – mondta, hozzátéve, azokat, akik “legalul vannak”, meg kell tanítani hinni abban, hogy érdemes élniük a lehetőségekkel.
Az akadályok felszámolásának eszközei között sorolta fel a lakhatást, az oktatási gondok megoldását és a szociális helyzet javítását új típusú foglalkoztatáspolitikával. Elmondta, a kormány a komplex felzárkózást segítő állami szolgáltatások rendszerét szeretné kiépíteni. Kitért arra: új kormányhivatalt hoznak létre a közigazgatási minisztériumon belül az ösztöndíjprogramok átláthatóbb kezeléséért.
Az államtitkár azt mondta, Magyarországon ma a gyűlölködés és az együttműködés küzd egymással. “Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az együttműködést erősítsük. Véleménye szerint Magyarországon a népesség “józan, értelmes többsége” meggyőzhető a roma integrációs célok fontosságáról.


Lenia Samuel, az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociális és esélyegyenlőségi főigazgatóságának helyettes vezetője beszédében hangsúlyozta: a romák integrációját az Európai Unió minden tagállamában, régiójában meg kell valósítani, beilleszkedésüket csak több szempont figyelembevételével lehet segíteni.
Az unió tisztviselője nyomatékosította: valódi befogadó társadalmakat kell építeni, segítve a társadalmi kohéziót és csökkentve a szegénységet. Elmondta, az a cél, hogy 2020-ig legalább 20 millió embert emeljenek ki a szegénységből, a társadalmi kirekesztettség állapotából. Gondot jelent a romatámogatások hatékony felhasználása – fejtette ki a szakértő –, a támogatások útját nehéz nyomon követni. A támogatások nem mindig felelnek meg a romák igényeinek és az erőforrások nem mindig érik el a rászorultakat. Mint hangsúlyozta, a romák sikeres beilleszkedése a többségi társadalom érdeke is. Megjegyezte, hogy a magyarországi civil roma szervezetek közreműködésével jelentős lépések történtek a roma integráció segítésére.


Farkas Flórián romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos kijelentette, öt-tíz éven belül a cigánykérdés lesz az Európai Unió legnagyobb kihívása. Éppen ezért beszélni kell erről a témáról, ebben mindig partner lesz – tette hozzá. Mint mondta, bár általában sikertörténetnek tekinthető Magyarország uniós csatlakozása, a cigányság eddig nem tudta ennek előnyeit kihasználni. Az EU ugyan komoly összegeket adott volna a támogatásukra, de ezeket nem hívták le teljes egészében, így nem történt nagyobb előrelépés – fűzte hozzá.
Farkas Flórián szerint a jelenlegi helyzetnek több oka is van: a települési önkormányzatok vonakodnak bevonni a cigányokat a támogatási projektekbe, de az is komoly probléma, hogy nincsenek olyan cigány közösségek, amelyek a kisebb településeken képesek lennének lebonyolítani a programokat. Farkas Flórián szerint megoldást jelenthetne, ha központi alapot hoznának létre, amelyből a projektek előfinanszírozási kötelezettségének eleget tehetnének a pályázók, továbbá a konfliktuskezelést közösségfejlesztő csoportoknak kellene magukra vállalniuk a településeken.
Az elmúlt évek támogatásairól a miniszteri biztos elmondta, hogy bár tízmilliárdokat fordítottak képzésre, mégsem csökkent a munkanélküliség a cigányság körében, és az esetek túlnyomó többségében ugyanazok a szervezetek jutottak támogatáshoz.
 

2010. szeptember 15.

                              MTI/Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság, sajtóiroda

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter