Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán nyitotta meg az MNG Bálint Endre-kiállítását

2014. jan. 31. Fotók, Hírek, Video | Hozzászólások
Balog Zoltán nyitotta meg az MNG Bálint Endre-kiállítását
 

Ilyen teljes kiállításon még soha nem lehetett látni a száz éve született Bálint Endre festő- és grafikusművész életművét – méltatta a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) 350 festményt, objektet és kollázst felvonultató, A nyolcadik templom című tárlatát annak január 31-i megnyitóján az emberi erőforrások minisztere.

„Előhozni” – ez az üzenete a kiállításnak – fogalmazott a tárcavezető. „Elő kell hozni ugyanis a múzeumok, a képtárak, az emlékezet raktáraiból mindent, ami a magyar kultúrát naggyá teheti. A Bálint Endre életművét végre teljes egészében bemutató tárlat ennek egy kitűnő példája” – mondta. A miniszter kiemelte: a február 1-től látogatható életműtárlat felhívás a konzervatívabb ízlésű magyar közönségnek is: aki figyelmesen végignézi a kiállítás munkáit, annak kinyílik a szeme, hiszen Bálint Endre (1914-1986) egyszerre volt újító és hagyományőrző, művészete kerülte az addigi sablonokat, de őrizte a saját hagyományát, sosem felejtette el, honnan indult.

Kolozsváry Marianna kurátor Bálint Endréről szólva elmondta: a száz éve született művész műveiben, álomábráin, motívumain keresztül saját belső tájait festette, „töredelmes őszinteséggel megvalósult művészi önkifejezése szinte önmagát tette azonossá alkotásaival”. A kiállításon megjelenik a harmincas évek végén szárnyait bontogató ifjú Bálint Endre, aki Chagall, Picasso, Braque nyomdokain próbálgatja saját magát, és kirajzolódik a Szentendrén Vajda Lajos tanítványaként alkotó fiatal festő, aki 1945 után az Európai Iskolán keresztül Párizsban is bemutatkozott, hogy e munkáin már kiragyogjon kimagasló tehetsége  – szólt az életművet egyszerre kronologikus és tematikus tagolásban bemutató tárlatról.

A kurátor elmondása szerint a látogató megismerheti a Rákosi-rendszerben félreállított festőt, aki a szürrealizmusba menekült, megleli az ötvenes évek közepének alkotói válsága után új utakat kereső Bálint Endrét, aki megteremtette saját motívumvilágát, és a beérkezett művészt is, aki az önmaga helyett gyakran a franciákra figyelő festőként éppen Párizsban talált rá saját hangjára. A hazatérés után képein másfajta elvágyódásnak lehet tanúja a közönség, itt már ugyanis nem az otthon, hanem a transzcendens felé szárnyal Bálint Endre képzelete  – fejtette ki. Mint hozzáfűzte, a figyelmes nézőt megérintheti az idősödő festő  mondanivalójának formai leegyszerűsödése. Életének utolsó éveiben a művésznek tüdőbetegsége miatt le kellett mondania a festésről, de mindig vigasztalta a hit, hogy életműve túléli őt, így merte kijelenteni, hogy „élek a haláltól” – jegyezte meg Kolozsváry Marianna.

Baán László, az MNG főigazgatója emlékeztetett: a május 11-ig látogatható tárlat nemcsak a nagy korpuszokat mutatja be, hanem azokat a kapcsolódási pontokat is, amelyekből azok inspirációs forrásaikat nyerték: többek között Picasso, Braque, Chagall és Max Ernst munkáit. A kiállításban látható egy valódi különlegesség is: egy eddig külföldre még soha nem kölcsönzött, 13. századi katalán festett fagerenda, amely nagy hatással volt Bálint Endre művészetére  – hívta fel a figyelmet Baán László.

MTI, EMMI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula

Bálint Endre-kiállítás az MNG-ben

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter