Close
2018. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Balog Zoltán részt vett az Eurotransplanttal kötött megállapodás aláírásán

2013. máj. 27. Egyéb, Fotók, Hírek, Video | Hozzászólások
Balog Zoltán részt vett az Eurotransplanttal kötött megállapodás aláírásán
 

Magyarország július elsejétől az Eurotransplant teljes jogú tagjává válik. Az erről szóló megállapodást méltatta hétfőn Budapesten Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, valamint Bruno Meiser, az Eurotransplant elnöke.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőbeszédében elmondta, azzal, hogy Magyarország immár teljes jogú tagja a szervcsere koordinálásáért felelős szervezetnek, számos magyar beteg kap az eddiginél nagyobb esélyt az új élethez. A miniszter jelképesnek nevezte azt, hogy a teljes jogú tagságról szóló dokumentumot éppen negyven évvel az első magyarországi veseátültetés után írták alá. Mint mondta, a modern egészségügyi ellátás legnagyobb kihívása a szervelégtelenség, és ez a csatlakozás életminőségbeli változást jelent a donorszervre váróknak. Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy már az előzetes tagság is javított a hazai szervátültetéses műtétek arányán.

Bruno Meiser, az Eurotransplant elnöke azt hangsúlyozta, hogy a csatlakozással Magyarország bebizonyította, az egészségügyi ellátása biztonságosabb és jobb lett. Hozzátette: az alapítvány 46 éves működése alatt 150 ezer transzplantációt végeztek el, és a teljes jogú tagsággal a magyar betegeknek is megnő az esélyük a sikeres szervátültetésre. Hangsúlyozta azt is, Magyarország felvételéről egyhangúlag szavaztak a szervezetben.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta, a csatlakozás feltételeinek kidolgozása a magyar betegszervezetek bevonásával és egyetértésével történt. Ugyanakkor megjegyezte, a szervátültetés komoly etikai kérdés is, amelyet mindig figyelemmel kell kísérni. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a donáció a feltételezett beleegyezés elvén alapul, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott ellene, halála után felhasználhatók a szervei.

Az Eurotransplant szervezetnek hazánkon kívül hét ország, Ausztria, Belgium, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Németország és Szlovénia teljes jogú tagja.

(Forrás: MTI, fotó és videó: kormany.hu)

Eurotransplant csatlakozási szerződés aláírása

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter