Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Balog Zoltán részvételével tartottak hálaadó istentiszteletet a Csallóköz legrégibb templomának felújítása alkalmából

2015. dec. 6. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán részvételével tartottak hálaadó istentiszteletet a Csallóköz legrégibb templomának felújítása alkalmából
 

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője tartott igehirdetést azon a hálaadó istentiszteleten, amelyet a Csallóköz legrégebbi egyházi épületének, a somorjai (Samorín) református templomnak – a magyar kormány anyagi hozzájárulásával megvalósított – külső felújítása alkalmából tartottak a felvidéki településen vasárnap.

Balog Zoltán a helyi gyülekezet tagjaival teljesen megtelt templomban tartott igehirdetésén az értékek melletti kiállás fontosságát hangsúlyozva a “lehajtott fejjel élés” – a kisebbségben élő közösségek önmagukat gyengítő konfliktuskerülésének – hátulütőire mutatott rá. “Egyenesedjetek fel, emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a ti megváltásotok” – idézett Balog Zoltán a helyi gyülekezethez szólva Lukács evangéliumából.

Balog Zoltán az igehirdetést követően átvette a somorjai egyházközség presbitériumának döntése alapján neki adományozott Templom őre címet, amelyet a testület közösség és nemzetépítő szolgálataiért ítélt oda. Az ünnepélyes aktus során a presbitérium képviselői a felújított templom kicsinyített mását és annak szimbolikus kulcsát is átadták az Emmi vezetőjének.

Balog az istentiszteleten bejelentette: a Szlovákiai Magyar Református Keresztyén Egyház korábbi kérése alapján a magyar kormány december elején egymilliárd forintos keretösszegű támogatást hagyott jóvá számukra, gyülekezet- és történelmi örökség megtartó tevékenységükre, valamint épületfelújító célokra. “Ezt az összeget a 2015-ös költségvetésből kapta az egyház és a 2016-os évben tudják majd felhasználni” – mondta az MTI-nek a keretösszegre vonatkozó kérdésére Balog Zoltán.

A somorjai református templom külső részének felújítását az Emmi által nyújtott, mintegy 200 ezer eurós támogatásból sikerült megvalósítani. A munkálatok tavaly májusban kezdődtek el és idén szeptemberben fejeződtek be, a felújítás során a torony és a tetőszerkezet újult meg, illetve az épület új külső vakolatot kapott, valamint átalakították a vízelvezetőt is. A somorjai templom a Csallóköz legrégebbi egyházi épülete, az Árpád-kori építmény legrégebbi része – a mostani templom északi részén található kápolna – a legújabb kutatások szerint még a XI. században épült. Az eredetileg román stílusban emelt templom az elmúlt évszázadokban számos átalakításon esett át, a 18. század utolsó évei óta funkcionál a helyi református gyülekezet templomaként.

(MTI)

Somorja

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter