Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán Strasbourgban tárgyalt

Balog Zoltán Strasbourgban tárgyalt
 

Balog Zoltán miniszter a 85 éves magyar református gyülekezet felkérésére ünnepi istentiszteletet tartott Párizsban november 4-én, majd november 5-én Strasbourgba utazott, ahol megbeszélést folytatott a strasbourgi polgármesterrel és részt vett egy nemzetközi roma konferencián.

Balog Zoltán ma reggel rövid megbeszélést folytatott Roland Ries-zel, Strasbourg polgármesterével. A tárgyaláson szóba kerültek a romakérdés megoldásáért már megtett lépések, valamint az előttünk álló feladatok. A megbeszélésen az egyházügyről is egyeztettek, amelyek kapcsán a felek fölvetették egy közös konferencia rendezését a magyarországi és franciaországi, ezen belül elzászi egyház-finanszírozási rendszer, valamint a történelmi és új egyházak kapcsolatának hasonlóságairól és különbségeiről.

A Párizsi Magyar Nagykövetség és Strasbourg városa közös szervezésében megrendezett, „Az európai romák jövője” című nemzetközi konferencián Balog Zoltán beszédében kiemelte: fontos, hogy megtanuljunk beszélni olyan ügyekről, amelyek nem csak Magyarországot, Romániát, Bulgáriát, hanem egész Európát érintik. Ilyen például a szegénység, a leszakadó rétegek ügye is. A tárcavezető ismertette a magyar nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia főbb elemeit, s annak céljait. Kiemelte: a siker két feltétele, hogy a többség és a kisebbség hozzáállása is megváltozzon. A többségnek tudomásul kell vennie, hogy be kell rendezkednie a tartós együttélésre, valamint, hogy a romaintegráció mindanyunk közös érdeke, az integráció költségei középtávon alacsonyabbak, mint ha fenntartjuk a jelenlegi helyzetet. Ugyancsak fontos a másik megismerése. A kisebbségeknek pedig el kell hinniük, hogy ők maguk államalkotó tényezők, ugyanolyan joggal vannak jelen a társadalomban, mint bárki más. Az áldozat-szerepből mentálisan ki kell lépniük, a tárgyból alannyá, partnerré kell válnia. A tárcavezető rámutatott: fontos, hogy a szabad mozgás vívmányát úgy védjük meg, hogy közben az emberkereskedelmet, a szociális rendszerrel való visszaélést, a bűnözést valamint a prostitúciót visszaszorítsuk.

Balog Zoltán a 85 éves Párizsi Magyar Református Gyülekezet felkérésére magyar esperesi hozzájárulással ünnepi istentiszteletet tartott a párizsi Église réformée du Saint Esprit-ben (Szentlélek református templom) november 4-én este. Az istentiszteleten köszönetet mondott a Párizsban élő magyar protestánsoknak azért, hogy közösségüket megőrizték az elmúlt 85 esztendőben. Rámutatott arra, hogy a külföldön élő hagyományos magyar egyházi közösségekre nagy feladatok várnak akkor, amikor munkavállalási vagy egyéb okokból éreznek magyarok Magyarországról. Hiszen ők nyújthatnak számukra közösségi teret a magyar identitás megőrzésére.

A tárcavezető ma délután Gabriela Battaini-Dragonival, az Európa Tanács főtitkár-helyettesével tárgyal, majd este, valamint holnap Párizsban öt francia minisztertársával folytat megbeszéléseket.

2012. november 5.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter