Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Balog Zoltán szerint a visegrádi négyeknek és Európának egy hangon kell beszélnie

2015. jan. 28. Interjúk | Hozzászólások

Fontos, hogy a visegrádi országcsoport és egész Európa egy hangon beszéljen, mert ha nem sikerül megőrizni az egységet, Washington és Moszkva a saját javaslatai alapján fog megállapodni Európáról – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Rzeczpospolita című lengyel lapnak adott, szerdán megjelent interjúban.

A miniszter kétnapos lengyelországi látogatása keretében részt vett az auschwitzi évfordulós megemlékezésen tárgyalt több lengyel miniszterrel és egyházi vezetővel, és előadást tartott egy varsói konferencián a magyar kormány politikájáról. Az interjúban elmondta, hogy a kormány az előző négy évben a társadalompolitikában az infrastruktúrát és a politikai kereteket teremtette meg, a mostani ciklus fő feladata, hogy ezeket tartalommal töltse meg. Az oktatás- és egészségügyben központi irányítási rendszert hozott létre, mert az a meggyőződése, hogy ezeken a területeken az államnak kell viselnie a felelősséget. Az oktatásügyben most az a legfontosabb, hogy a diákok versenyképes tudásra tegyenek szert, ismerjék saját hazájuk történelmét és kultúráját, és tudjanak azonosulni vele.

A gazdaság területén folytatódik a munkaalapú társadalom kiépítése. Fontos, hogy aki dolgozni akar, megtehesse, aki pedig nem talál munkát, annak az állam közhasznú munkát biztosít, és segít a szükséges szakképesítés megszerzésében – tette hozzá. Balog nemzetközi sikernek minősítette a devizahitelesek problémájának magyarországi megoldását, hangsúlyozva, hogy ez négyéves harc eredménye. Magyarország szívesen segít tapasztalataival más országok hasonló gondjának megoldásában, de nincsenek egyszerű receptek, minden országnak a saját feltételeihez igazodó megoldást kell találnia.

Az elmúlt időszak kormányellenes demonstrációiról szólva kiemelte, hogy a többségükben fiatal tüntetők az egész elmúlt 25 éves átmenetet utasítják el. Hatalmas kihívás a kormány számára, hogy a saját nyelvükön szóljon hozzájuk, és megmutassa nekik, hogy számukra is nyitva az út a politikához, senkit sem zárnak ki a társadalmi párbeszédből. Balog véleménye szerint az ukrajnai események, Oroszország ottani szerepének megítélésében nincs alapvető különbség a magyar és a lengyel álláspont között. A Krím elcsatolása a nemzetközi jog megsértését jelenti, az uniós határokat biztonságossá kell tenni, és az EU-nak segítenie kell a tagországoknak energiabiztonságuk megteremtésében. Ezért fontos, hogy a visegrádi csoport és egész Európa egy hangon beszéljen, mert “ha nem őrizzük meg az európai egységet, Washington és Moszkva a fejünk fölött a saját megoldásairól fog megállapodni” – figyelmeztetett Balog Zoltán.

MTI

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter